Најновије

СТИЖУ АМЕРИЧКИ ЗВАНИЧНИЦИ: Јермени из Карабаха почињу да беже

Високи званичници Бајденове администрације данас су стигли у Јерменију, дан након што су етнички Јермени у Нагорно-Карабаху почели да беже, пошто је Азербејџан поразио борце отцепљеног региона после дугогодишњег сукоба.

Долазак шефице Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманте Пауер и вршиоца дужности помоћника секретара америчког Стејт департмента за Европу и евроазијска питања Јурија Кима прва је посета високих америчких званичника Јерменији откада су Јермени из Нагорно-Карабаха приморани на прекид ватре прошле недеље, пренео је Ројтерс.

Како се наводи, Пауер ће се на путовању, као први администратор УСАИД-а који ће отићи у Јерменију, састати са високим званичницима јерменске владе. Она ће потврдити америчко партнерство са земљом у Закавказју, „изразити дубоку забринутост за етничко јерменско становништво у Нагорно-Карабаху и разговарати о мерама за решавање тамошње хуманитарне кризе”.

ХИЛ ИМА ПОРУКУ ЗА ВУЧИЋА КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ КОСМЕТ: Амерички амбасадор се опет поставља као врховни судија

„Америка  дубоко забринута због извештаја о хуманитарним условима у Нагорно-Карабаху и позивају на несметан приступ међународним хуманитарним организацијама и комерцијалном саобраћају”, наводи се у саопштењу УСАИД-а. Јермени из Нагорно-Карабаха, територије међународно признате као део Азербејџана, али раније дуго ван њене контроле, затражили су мир прошле недеље након 24-часовне војне операције много веће азербејџанске војске, али не прихватају обећање Азербејџана да ће гарантовати њихова права након што је регион интегрисан. Руководство Нагорно-Карабаха саопштило је да 120.000 Јермена у региону не жели да живи као део Азербејџана из страха од прогона и етничког чишћења. Јерменска влада је саопштила да је од понедељка у 5 сати ујутру више од 2.900 људи прешло у земљу из Нагорно-Карабаха, преноси Танјуг.

ЕВО КО СУ СТРАДАЛИ СРБИ: Породични људи, без једне мрље у досијеу

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА