Najnovije

STIŽU AMERIČKI ZVANIČNICI: Jermeni iz Karabaha počinju da beže

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije danas su stigli u Jermeniju, dan nakon što su etnički Jermeni u Nagorno-Karabahu počeli da beže, pošto je Azerbejdžan porazio borce otcepljenog regiona posle dugogodišnjeg sukoba.

Dolazak šefice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samante Pauer i vršioca dužnosti pomoćnika sekretara američkog Stejt departmenta za Evropu i evroazijska pitanja Jurija Kima prva je poseta visokih američkih zvaničnika Jermeniji otkada su Jermeni iz Nagorno-Karabaha primorani na prekid vatre prošle nedelje, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Pauer će se na putovanju, kao prvi administrator USAID-a koji će otići u Jermeniju, sastati sa visokim zvaničnicima jermenske vlade. Ona će potvrditi američko partnerstvo sa zemljom u Zakavkazju, „izraziti duboku zabrinutost za etničko jermensko stanovništvo u Nagorno-Karabahu i razgovarati o merama za rešavanje tamošnje humanitarne krize”.

HIL IMA PORUKU ZA VUČIĆA KADA JE U PITANJU KOSMET: Američki ambasador se opet postavlja kao vrhovni sudija

„Amerika  duboko zabrinuta zbog izveštaja o humanitarnim uslovima u Nagorno-Karabahu i pozivaju na nesmetan pristup međunarodnim humanitarnim organizacijama i komercijalnom saobraćaju”, navodi se u saopštenju USAID-a. Jermeni iz Nagorno-Karabaha, teritorije međunarodno priznate kao deo Azerbejdžana, ali ranije dugo van njene kontrole, zatražili su mir prošle nedelje nakon 24-časovne vojne operacije mnogo veće azerbejdžanske vojske, ali ne prihvataju obećanje Azerbejdžana da će garantovati njihova prava nakon što je region integrisan. Rukovodstvo Nagorno-Karabaha saopštilo je da 120.000 Jermena u regionu ne želi da živi kao deo Azerbejdžana iz straha od progona i etničkog čišćenja. Jermenska vlada je saopštila da je od ponedeljka u 5 sati ujutru više od 2.900 ljudi prešlo u zemlju iz Nagorno-Karabaha, prenosi Tanjug.

EVO KO SU STRADALI SRBI: Porodični ljudi, bez jedne mrlje u dosijeu

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA