Najnovije

Samit u Cavtatu: Regionalni lideri odlučuju o budućnosti...

CAVTAT - Predsednik Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić ocenio je danas, na otvaranju "Samita 100" u Cavtatu, da regionalnom saradnjom zemlje jugoistočne Evrope mogu ubrzati razvoj svojih ekonomija.
Foto: Vikimedia

Foto: Vikimedia

On je, u uvodnom izlaganju, naglasio da živimo u novom vremenu digitalizacije i globalizacije, u kojem vrede nova pravila, a konkurencija stiže iz dalekih zemalja. Tako novo stanje, prema njegovim rečima, nameće nove potrebe delovanja, kao što su regionalna povezanost i nacionalna konkurentnost. "Ako ne uspemo podići nivo nacionalne konkurentnosti i regionalne povezanosti, ostaćemo nerazvijeni deo kontinentalne ekonomije, a posledice takvog stanja bile bi katastrofalne", podvukao je on. Regionalna saradnja je, kako je podvukao, prirodno stanje, i dodao da se budućnost malih zemalja treba graditi na komplementarnostima regionalnih ekonomija. Visoki nivo saradnje moguć je, prema Mudriniću, u vertikalnim industrijama gde su vlade uspostavile regulativni okvir. S tim u vezi je ocenio da je moguća saradnja vlada u usklađivanju regulativnih okvira, ističući da investicije grade ekonomije, podižu standard građana. "Naše zemlje su na sličnom nivou regulatornih okvira. Naš region, svaka zemlja, raspolaže sa velikim razvojnim potencijalima koje valja aktivirati. Regionalnom saradnjom možemo ubrzati razvoj naših ekonomija", poručio je Mudrinić. Glavne teme "Samita 100" biznis lidera i skup lidera jugoistočne Evrope" su poboljšanje privrednih prilika i regionalna saradnja kroz prepoznavanje potencijala u oblasti turizma, transporta i logistike, hrane i pića, ICT usluga, zdravlja, te farmacije i energetike.
Samit 100 biznis lidera regiona uspešno je dosad održan u Srbiji i Crnoj Gori, a pokrovitelj ovogodišnjeg je hrvatski predsednik Ivo Josipović.
Na ovogodišnjem samitu učestvuju i predsednici osam zemalja regiona, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Organizatori Samita su Hrvatsko udruženje poslodavaca, Atlas fondacija, Srpska asocijacija menadžera i Udruženje Manadžera Slovenije. Medijski pokrovitelji skupa su zagrebački "Večernji list" i srpska nacionalna agencija Tanjug. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA