Najnovije

INDEKS BEDE: U Srbiji se živi lošije nego gotovo u celoj Evropi

Mereno jednim od najjednostavnijih ekonomskih pokazatelja – indeksom bede, Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Lošije od nas stoje samo komšije Makedonci i, naročito, Bosanci. Osetno lošije nego kod nas živi se i na Kosovu, dok je već u Crnoj Gori i zemljama u okruženju koje su ušle u Evropsku uniju beda prilično manja.
Foto: Svevesti.com

Foto: Svevesti.com

Indeks bede je, treba reći, neformalno ekonomsko merilo koje se ne koristi u zvaničnim statistikama, ali se veruje da veoma jasno može da pokaže gde se trenutno nalazi životni standard stanovništva jedne zemlje. Veoma jednostavno: saberu se stope inflacije i nezaposlenosti i što je veći zbir, to znači da je beda u zemlji veća. Osmislili su ga, navodno, ekonomski savetnici američkih predsednika kako bi mogli da procene kako se kretao standard građana tokom predsedničkog mandata i kakve su im šanse na narednim izborima. Inflacija u Srbiji je u prošloj godini bila među najnižim u nekoliko poslednjih decenija i to je uticalo da indeks bede bude značajno niži nego u prethodnim godinama. Cene su lane rasle za 2,2 odsto i uz i dalje veoma visoku stopu nezaposlenosti od 21 odsto, to daje indeks bede u Srbiji od 23,2. To je manje nego što je bilo tokom većeg dela prethodne decenije, s obzirom da je tada stopa inflacije neretko prelazila desetak procenata godišnje. Naravno, to je mnogo više, u nekim slučajevima i višestruko, nego u gotovo svim evropskim zemljama. Najgora situacija je u Bosni i Hercegovini gde je ogromna stopa nezaposlenosti od čak 44 procenta. Bosanci su, doduše, u prošloj godini imali deflaciju od 1,4 odsto, pa im je indeks bede došao do 42,6. Loše je i u Makedoniji gde se ovaj pokazatelj zaustavio na 28 – tolika je lane bila stopa nezaposlenosti kod južnih komšija, dok inflaciju nisu imali. Još gore je na Kosovu, uz gigantsku nezaposlenost od 35 odsto i pola procenta inflacije. Već u Crnoj Gori stvari stoje drugačije, pa je tamo indeks bede 17,2, stopa nezaposlenosti je 15, a inflacija 2,2 odsto. U najmlađoj članici EU, Hrvatskoj, uprkos dugogodišnjoj ekonomskoj krizi i stagnaciji, stvari ipak stoje bolje nego kod nas – uz inflaciju od 2,3 odsto i stopu nezaposlenosti od 16,3 procenata.
Na Kosovu i Metohiji najgore Istraživanje je Kosovo tretiralo kao posebnu državu, a pokazalo je da se u južnoj srpskoj pokrajini živi najgore po Evropi. Indeks bede ocenjen sa 53.6, inflacija 8.3 odsto a nezaposlenost 45.3 odsto. Prosečna zarada po glavi stanovnika na godišnjem nivou je 7.400 dolara. Nezaposlenost na Kosovu i Metohiji i dalje ostaje glavni problem.
Severne komšije Mađari su, prema podacima statističke agencije EU Evrostat, takođe prošle godine imali najniži rast cena u poslednjih četrdesetak godina od 1,7 odsto, što uz nezaposlenost od 7,9 procenata daje indeks bede od 8,6 – što je preko dva i po puta niže od nas. Iako se u Srbiji često može čuti da se u Bugarskoj i Rumuniji i dalje, uprkos članstvu u EU, živi lošije nego ovde, činjenica je da tamo mnogo više ljudi ima posao nego u Srbiji, baš kao što i cene sporije rastu: u Bugarskoj je indeks bede 12,3, a u Rumuniji 10,5. Sa bivšim socijalističkim zemljama u srednjoj Evropi se tek ne možemo porediti – u Češkoj je nezaposlenost samo 6,3 odsto, što uz nisku inflaciju daje indeks bede od 7,7. Najbolje se, prema ovom pokazatelju, živi u Norveškoj gde je inflacija dva procenta a nezaposlenost 3,3 odsto. Nešto slabiji rezultat ima Nemačka (inflacija 1,6, nezaposlenost 5,1 odsto), slično kao u Austriji gde je indeks bede od 6,8. U Sloveniji se, na primer, ovaj pokazatelj zaustavio na 12,2. Najgore u EU je, očekivano, u Grčkoj: tamo je, doduše, inflacija lane bila jedan procenat u minusu, ali je nezaposlenost, usled sada već dugogodišnje krize javnog duga porasla na čak 26,8 procenata. Izvor: Dnevnik, Info-KS    

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA