Najnovije

BRIKS IGRAČI NA DELU: Francuska ne isporučuje "Mistrale", Indija ne kupuje "Rafale"

INDIJA - Francuska je pod pritiskom SAD-a odustala od isporuke ratnog broda "Mistral" Ruskoj Federaciji, iako je brod unapred plaćen, ali po svemu sudeći, BRIKS partnerstvo neće ostati nemo ni na ovom polju.
Francuski avion "Rafal" (Foto: airforce-technology.com)

Francuski avion "Rafal" (Foto: airforce-technology.com)

Ministarstvo odbrane Indije je javno poručilo da razmišlja o odustajanju od porudžbine vojnih aviona marke "Rafal" koje proizvodi Francuska, a vrednost ovog ugovora je čak 10 milijardi američkih dolara, što ga čini jednim od najvećih ugovora ovog tipa i što bi za Francusku predstavljao strahoviti gubitak za francusku vojnu avio-industriju. Indija nije direktno rekla da je razlog problem u vezi broda "Mistral", ali su rekli da razmatraju mogućnost odustajanja od kupovine francuskih aviona u cilju kupovine ruskih aviona marke Suhoj. Ovo je i u medijima i u diplomatskim krugovima protumačeno kao direktan akt zaštite ruskih interesa od strane Indije kao ruskog partnera.
Pročitajte još:Protest protiv Orbana „zbog približavanja Rusiji“
Francusko ministarstvo odbrane je 1. januara 2015. godine saopštilo da je uslov isporuke broda Mistral "mir u Ukrajini", odnosno, aktivnija uloga Ruske Federacije u obezbeđivanju mira u Ukrajini. Potez Indije je u neku ruku istorijski, jer jasno otvara novi front diplomatsko-ekonomske borbe u kojoj Indija pokazuje zapadnim zemljama da evroatlantski blok naspram sebe ima blok BRIKS i da Rusija nije sama. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA