Najnovije

EVROPA U ŠOKU: Rusija otplaćuje grčki dug od 240 milijardi evra?!

MOSKVA - Rusija bi mogla da otplati grčki dug od 240 milijardi evra prema kreditorima poput MMF i Evropske centralne banke, nakon što je u Grčkoj pobedu odnela levičarska stranka Siriza, sa Aleksisom Ciprasom, velikim podržavaocem politike Moskve, na čelu.
Rusija (Foto: ionwall.ru)

Rusija (Foto: ionwall.ru)

Te spekulacije podstakao je ruski ministar finansija Anton Siluanov, koji je naglasio da je njegova zemlja spremna da finansijski pomogne Atini. - Ukoliko bi od nas bilo zatraženo da učinimo nešto u vezi sa dugom Grčke, to bismo svakako razmotrili – naglasio je Siluanov, a preneo nemački Bild, koji podseća da takve izjave nisu iznenađujuće nakon što je Grčka u četvrtak u Briselu na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU odbila da podrži rezoluciju o produženju sankcija Moskvi. - Treba imati u vidu da je ruski predsednik Vladimir Putin među prvima čestitao Ciprasu na nedavnoj pobedi. Takođe, teško je poverovati da je ministar Siluanov bilo šta izjavljivao pre nego što se konsultovao s predsednikom Putinom – navodi Bild. Gotovo istovremeno s tom vešću grčki ministar finansija Janis Varufakis je posle sastanka s predsednikom Evrogrupe Jerunom Dajselblumom u Atini naglasio da grčka vlada neće sarađivati s Evropskom unijom i misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći. - Ova platforma nam omogućava da dobijemo poverenje grčkog naroda. Naš prvi potez kao vlade neće biti da odbacimo razloge za preispitivanje ovog programa prihvatajući njegovo produženje – poručio je Varufakis i naglasio da zvanična Atina planira sprovođenje reformi koje bi privredu Grčke učinile konkurentnijom i doprinele uravnotežavanju budžeta. Dajselblum je sa svoje strane pozvao grčku vladu da poštuje uslove postojećeg aranžmana između Grčke i evrozone, apelujući da ne preduzima jednostrane korake jer je važno da ne ugrozi napredak koji je Grčka dosad ostvarila. Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da bi dugove Nemačkoj trebalo prebiti s veličinom novčane odštete koju ta zemlja duguje Atini za odštetu u Drugom svetskom ratu. Na to je juče reagovala Nemačka s kancelarkom Angelom Merkel na čelu, istakavši da su zahtevi šefa vlade u Atini smešni.
Pročitajte još:

Italija dobila novog predsednika

Ovo je taktika kojom Rusi pobeđuju svoje ratne neprijatelje!

U tekstu koji je juče objavio nemački list Dojče vele, a preneo Tanjug, pod naslovom „Grčka ili Nemačka: Ko je kome dužan?“, taj list navodi da su ekonomski gubici iz rata i okupacije i danas razlog za svađe jer Grčka smatra da je loše prošla na međunarodnim pregovorima o reparacijama posle sloma nacističke diktature. - Cipras insistira na rešavanju tog problema i procenjuje da Nemačka Grčkoj duguje nekoliko milijardi evra. Međutim, nemačka vlada je uvek negirala takve tvrdnje – piše taj list. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA