Najnovije

Ovo je 12 naučnih razloga zbog kojih je smak sveta izvestan

OKSFORD- Tim naučnika sa katedre Future of Humanity Institute and the Global Challenges Foundation univerziteta u Oksfordu, napravio je listu 12 najrealnijih razloga za smak sveta. Istina, šanse da se apokalipsa desi zbog nekog od ovih razloga se meri u promilima, ali to ne znači da ne postoji.
Nuklearna apokalipsa (Ilustracija: hifipanda.com)

Nuklearna apokalipsa (Ilustracija: hifipanda.com)

Na neke od ovih scenarija čovek ne može imati nikakav uticaj, ali najveći broj je onih za koji su upravo ljudi direktni krivci. U izveštaju tima naučnika sa Oksforda se kaže: “Ova lista nema veze sa senzacijom. Napravili smo je da bi smo pomogli čovečanstvu da stavi prst na čelo i zapita se da li može nešto da uradi da se mogućnost kraja sveta sa nekoliko promila svede na nulu”. Ovo su tih 12 razloga:Globalna pandemija Zaraze za koje nema lek (kao što je ebola), one koje su uvek smrtonosne (besnilo), ekstremno zarazne (obična prehlada) i one koje imaju dug period inkubacije (HIV virus). Ukoliko bi se zaraze ovog tipa za kratko vreme rasprostranile po celoj planeti, broj mrtvih bi se merio u milijardama. Supervulkan Najveća opasnost od supervulkana je u tom što bi njegova erupcija bila 1000 puta jača od običnog. Pepeo i prašina koji bi prouzrokovala ovakva erupcija bi na duži period zaklonio sunčeve zrake i nastupila bi „vulkanska zima“. Ni uz svu zavremenu tehnologiju, čovek ne može uraditi mnogo da predupredi ovakvu katastrofu. Veštačka inteligencija O ovoj pretnji se mnogo priča u poslednje vreme. Niko još uvek nije siguran šta bi tačno moglo da se desi kada bi veštačka inteligencija izmakla kontroli, ali sumnja se da bi posledice po ljudsku rasu mogle biti fatalne. Ekstremne klimatske promene Naučnici predviđaju da bi sa povećanjem ugljen dioksida u atmosferi, globalna temperatura mogla da poraste za 4C. Međutim, ona najcrnja predviđanja kažu da bi se temperatura mogla povećati čak za 6C. To bi posebno pogodilo siromašne zemlje u kojima bi život postao praktično nemoguć, što bi prouzrokovalo masovne migracije, zaraze i smrt. Sintetička biologija Čovečanstvo može imati mnogo koristi od genetskog inženjeringa super-organizama. Međutim, ukoliko bi se super-organizmi okrenuli protiv čoveka, ili protiv našeg ekosistema, to bi moglo da se završi katastrofalno. To bi moglo da se desi slučajno, kao plod greške u labaratoriji, ali i namerno, kao deo taktike protiv neprijatelja u nekom ratu. Posledice bi mogle biti gore od globalne pandemije. Udar asteroida Iako ovaj scenario najviše podseća na neki naučno-fantastični film, činjenica je da bi asteroid mogao da bude razlog apokalipse. Sudari sa velikim asteroidima, koji u prečniku imaju 5km ili više, oslobađaju energiju 100.000 veću od najveće atomske bombe i dešavaju se jednom na svakih 20 miliona godina. Ekološki kolaps Kompletan kolaps globalnog ekosistema bi gotovo izvesno doveo do masovnog izumiranja. Kako je čovek u velikoj meri zavistan od ekosistema, samim tim to ga čini ranjivijim. Nanotehnologija Uticaj nanotehnologije na kraj sveta je pre svega indirektan. Proizvodnja tehničkih mikro komponenti je u konstantnom porastu, a to izaziva povećanju eksploataciju prirodnih resursa, prouzrokuje zagađenje pijaće vode i klimatske promene. To takođe može indirektno uticate na proizvodnju preciznijeg i modernijeg atomskog naoružanja.
Pročitajte još:(VIDEO) Kianu Rivs – holivudski milioner koji u metrou ustupa mesto!
Nuklearni rat Strah od nuklearnog rata između Amerike i Rusije postoji već decenijama. Tenzija između njih je sada nešto manja nego pre pola veka, ali opasnost je i dalje tu. Neki naučnici su ocenuli da u ovom veku postoji čak 10% šanse da svet skonča u nuklearnom ratu. Loša lokalna vlast Ovo podrazumeva dve situacije: vlast koja nije u stanju da reši veliki problem, kao i vlast koja konstantno pravi sve veće probleme. Ilustracija za prvi primer je nesposobnost da se reši problem siromaštva, a za drugi totalitarni režim. Promene u društvu i tehnologiji mogu dovesti do toga da imamo bolju vlast, ali isto tako mogu biti razlog za gore vlade. Kolaps globalnog sistema Ovaj široki pojam se odnosi na ekonomski kolaps kog prati masovno kršenje zakona, hapšenja, te neredi i haos koji će učiniti život na planeti nepodnošljivim. Na ovo utiču mnogi nepoznati faktori, ali se pretpostavlja da je srž problema u ekonomiji. Nepoznati razlog Poslednji razlog za smak sveta spada u kategoriju – sve je moguće. Kada njemu dodamo prethodnih 11 razloga za smak sveta, utisak je da imamo prilično ozbiljnu pretnju. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA