Najnovije

ZAPAD UPOZORAVA: Napravićemo "Haški sud za Kosovo"!

PRIŠTINA - Ambasadori SAD, Nemačke, Velike Britanije, Holandije, Italije i specijalni predstavnik EU u Prištini upozorili su prištinske vlasti da ako kosovski parlament ne uspe da formira Specijalni sud za zločine bivše OVK onda će taj sud biti formiran pod okriljem Ujedinjenih nacija.
Hašim Tači (printskrin Jutjub)

Hašim Tači (printskrin Jutjub)

Američka ambasadorka u Prištini Trejsi DŽejkobson izjavila je u Prizrenu da ako ne uspe osnivanje ovog suda onda će ovlašćenja preći na UN, što bi, prema njenim rečima, za Kosovo značilo jedan drugi Hag, prenose prištinski mediji. Ambasador Velike Britanije Jan Klif rekao je za portal "Kosovainfo" da ako kosovska skupština ne uspe da usvoji osnivanje Specijalnog suda onda će bez odlaganja to pitanje biti preneto na Savet bezbednosti UN po rezoluciji 1244. Klif je objasnio da neće biti potreban veliki pritisak kako bi UN formirala sud imajući u vidu da stalni članovi SB UN uključujući i Veliku Britaniju neće odbiti osnivanje tog suda. I nemačka ambasadorka Angelika Fic je za medije rekla da su EU i Kosovo zajedno doneli odluku za osnivanje Suda i da je osnivanje Suda za dobrobit Kosova. Ona je dodala da ako se Priština bude distancirala od tog sporazuma postaviće se pitanje njene pouzdanosti. Fic je navela da ako Kosovo ne osnuje Specijalni sud onda će taj sud formirati SB OUN i to bi značilo vraćanje nazad u pokušajima da se osnaži suverenitet Kosova.
Pročitajte još:LAZANSKI:Pad helikoptera Mi-17 najveći je pad morala u SrbijiDRI podneo prijave protiv niza političara
Takođe i ambasador Holandije na Kosovu Robert Boš kaže da bi odbijanje da se formira Specijalni sud bilo loše za Kosovo i da će u tom slučaju takav sud formirati UN. Ambasador Italije Andreas Ferareze rekao je da ako ne uspe usvajanje predloga za Specijalni sud to bi uticalo u velikoj meri na međunarodni imidž Kosova. Za šefa Kancelarije EU na Kosovu Samuela Žbogara Specijalni sud bi konačno "skinuo ljagu" sa Kosova, jer će prema njegovim rečima, pojedinci, a ne država biti istraživani za eventualna nedela. "Osnivanje suda je za dobrobit Kosova i očekujemo da zvaničnici Kosova tretiraju ovo pitanje sa prioritetom", rekao on. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA