Najnovije

Moramo podsticati privrednu aktivnost i privlačiti investicije

U uslovima globalne ekonomske krize za većinu zemalja u razvoju sa nedovoljnom sopstvenom akumulacijom kapitala privlačenje neposrednih stranih ulaganja prestavlja jedan od osnovnih preduslova privrednog razvoja. Kao fenomen savremenog ekonomskog poslovanja direktne investicije doprinose povezivanju nacionalnih ekonomija i njihovom integrisanju u svetske ekonomske procese.
Marko Radonjić (Foto: Srpska liga)

Marko Radonjić (Foto: Srpska liga)

Piše: Marko Radonjić, Srpska liga Ove investicije ne donose u zemlju domaćina samo kapital i devizna sredstva, već i menadžerske veštine, tehničko osoblje, tehnološko znanje, administrativnu organizaciju i inovacije u proizvodima i proizvodnim tehnikama koje bi ovim zemljama inače bile teško dostupne. Zbog svega navedenog jasno je da bi bez uvoza kapitala, preduzeća u zemljama u razvoju otežano realizuju svoje razvojne ciljeve, jer teško dolaze do savremenih tehnologija i neophodnog znanja za organizaciju procesa proizvodnje. U tom smislu veoma je važno da ekonomska politika u Srbiji, između ostalog, bude orijentisana ka privlačenju investicija u cilju smanjenja nezaposlenosti, povećanja izvoza i povećanja obima proizvodnje. U prethodnom periodu najveći deo direktnih investicija u Srbiji realizovao se kroz proces privatizacije preduzeća i banaka koje prate njihovo poslovanje i kreditiraju njihova ulaganja. Zato u narednom periodu treba povesti računa ne samo o obimu već i o vrsti ulaganja. Pre svega treba podsticati greenfield i joint venture investicije koje donose savremene inovacije, modernu tehnologiju i nova iskustva u organizacionim oblicima preduzeća. Takođe, posebnu pažnju treba usmeriti na strane direktne investicije koje su izvozno orijentisane, što znači da je neophodno obezbediti koordinaciju nacionalne spoljnotrgovinske politike sa precizno definisanom strategijom privlačenja ovih ulaganja. Da bi se to postiglo treba sprovoditi jasno definisanu ekonomsku politiku koja će podsticati privrednu aktivnost i privlačiti investicije. Pored toga, treba smanjiti i pojednostaviti birokratske procedure i na nacionalnom i na lokalnom nivou,  ograničiti uticaj monopola, pojačati borbu protiv korupcije i stvoriti uslove za tržišnu konkurenciju na dobro regulisanom tržištu koje će pružati jednaka prava i uslove za poslovanje svim konkurentima. Pri tome, naravno, treba voditi računa i o mogućim posledicama ovih ulaganja koja mogu dovesti do preterane zavisnosti od stranog kapitala, prekomernog iskorišćavanja domaćih resursa i do narušavanja nacionalnog suvereniteta. Zbog svega rečenog jasno je da nacionalna ekonomska politika Srbije i u narednom periodu mora biti orijentisana ka privlačenju investicija, pri čemu podsticaj pre svega treba dati projektima iz proizvodnog sektora, projektima iz sektora usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine i strateškim projektima iz oblasti turizma. Investicioni projekti iz ovih oblasti pored zapošljavanja novih radnika, doneće i transfer novih znanja i tehnologija i na taj način doprineće ubrzanom privrednom razvoju Srbije.
Pročitajte još:VODI SE GLOBALNI RAT: Evropa će krvariti, Rusiju napadaju teroristi, detaljna analizaPismo sa Kosmeta ili da li će se vratiti raseljeni Srbi
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA