Najnovije

Koliko je opasno da istim punjačem punite različite telefone?

Mnogi ljudi i danas postavljaju pitanje da li će punjenje telefona različitim punjačem uništiti bateriju, kao i sam telefon. Odgovor na ovo pitanje nije ni da ni ne, u nastavku je objašnjenje u čemu je zapravo trik.
Punjač (Foto: Pixabay)

Punjač (Foto: Pixabay)

Većina mobilnih telefona danas ima isti ulaz za punjač (mikro USB), što znači da je bateriju moguće puniti punjačima različitih proizvođača. Punjenje mobilnog telefona različitim punjačem neće odmah oštetiti uređaj (možda ga uopšte neće oštetiti), ali postoji mogućnost da će se ta praksa na dugoročnije staze odraziti na trajanje baterije. Naime, s obzirom na to da je mikro USB postao standard, gotovo svaki punjač odgovora svakom telefonu (izuzetak su Ajfon telefoni koji imaju sopstveni konektor). Međutim, amperaže punjača su različite, pa je upravo to glavni razlog koji može smetati vašem telefonu. Ukoliko koristite punjač slabije snage nego što je predviđeno za vaš model, njemu će trebati mnogo više vremena da se napuni nego da koristite punjač koji ste dobili uz njega. Sa druge strane, ukoliko koristite jači punjač baterija će se brže puniti, ali i prazniti, jer je takva priroda trenutno aktuelnih litijum-jonskih baterija. Brže punjenje i pražnjenje oštećuje bateriju na duže staze, što znači da će joj se brže smanjiti kapacitet i sposobnost da "zadrži" punjenje. Naravno, ukoliko se nađete u situaciji da ste zaboravili sopstveni punjač uvek se za prvu pomoć možete poslužiti nekim drugim koji imate u blizini, samo to ne bi trebalo da vam postane praksa. Takođe, na originalnom punjaču možete proveriti koliku on amperažu ima, pa ukoliko drugi punjač koji imate ima istu cifru, to znači da ga možete koristiti bez problema.
Pročitajte još:Srušena zabluda o punjenju baterije tokom noćiSNIMAK ZBOG KOGA ĆETE SE PLAŠITI SVOG TELEFONA: Zbog ove sitnice mobilni može da bukvalno eksplodira (VIDEO)
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA