Najnovije

NIJE "PO MERI": Vuku Jeremiću preti veto Britanije?

Vuk Jeremić, ali ni ostali kandidati iz istočne Evrope za novog generalnog sekretara UN nisu po meri Velike Britanije, ako je suditi po izjavama neimenovanih diplomata koje je preneo američki portal "Politiko".
- Ambasador Velike Britanije pri UN, Metju Rajkroft, rekao je privatno na sastanku EU ambasadora krajem aprila da, ako su vlade istočne Evrope ozbiljne u nameri da obezbede postavljenje jednog od svojih, onda će morati da nominuju neke nove kandidate - preneo je "Politiko", pozivajući se na dvoje neimenovanih diplomata iz delegacija EU, koji su bili prisutni.
S obzirom na to da je Britanija članica petorke koja u Savetu bezbednosti ima pravo veta, njen otpor bi mogao da "ubije šanse" kandidata da naslede Ban Ki Muna, piše "Politiko". Prenoseći utiske više diplomata koji su zahtevali anonimnost, navodi se i da su Helen Klark (Novi Zeland) i Antonio Gutereš (Portugal) nadmašili sedmoro istočnoevropskih kandidata na javnoj debati u Generalnoj skupštini UN prošlog meseca.
Mogens Liketoft, predsednik GS UN, inače, zakazao je drugi krug rasprave za nove kandidate, za 7. jun. Prema očekivanjima, u narednim nedeljama u ovaj okršaj mogla bi da se uključi argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora, a nagađa se i da bi iz istočne Evrope to mogao da bude slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak.
Izvor: Novostionline.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA