Najnovije

NOŽ U LEĐA NA OMARU: Kurdi na prevaru preoteli najveće naftno polje u Siriji?! (MAPA)

Tigrove snage Sirijiske arapske armije (SAA) pre dva dana zauzele su pozicije na zapadnom ulazu u naftna polja Omar, odakle su uspostavile vatrenu kontrolu nad najvećim izvorištem nafte u Siriji.

Kurdsko-američka koalicija (Ilustracija: Pravda)

I dok su sirijske snage smišljale kako da, uz što manje štete, uđu u žestoko minirana naftna polja na kojima su se nalazile malobrojne snage Islamske države, Kurdi su, po svemu sudeći, tokom noći, to učinili bez borbe. "Naše snage izvele su veliku vojnu operaciju usmerenu prema koncentraciji terorista i plaćenika na Omar poljima u ranim jutarnjim satima u cilju zarobljavanja plaćenika i uskraćivanja im prilike da počine dela sabotaže na oslobođenim teritorijama. Kao rezultat ove operacije, naftna polja su oslobođena, a plaćenici su isterani uz vrlo malo štete", stoji u saopštenju koje je potpisala Lejla Abdulah, portparol operacije "Asefat al džazira", koju kurdski SDF i Američka vojska vode u pokrajini Deir Ez Zor. Ona je precizirala i da su borbe izbile samo u radničkim barakama na obodima naftnih polja, gde su "plaćenici", navodno, i uništeni.
Da pojasnimo, da bi SDF stigao do Omara, morali bi prethodno da, tokom noći i nečujno, preplivaju reku Kabur, pregaze mesta Kurajzju, Mašik i Kusajriju, okolne zaseoke i niz kontrolnih tačaka, samo da bi ušli u Omar polja, koja sama zauzimaju prostor prečnika od nekih tridesetak kilometara, i uz to, teško miniranih instalacija, bušotina i puteva. Najverovatniji scenario za ovu veliku otimačinu kurdsko-američke koalicije jeste onaj, za koji su iračke snage više puta optuživale iračke Kurde, to jest, da su teroristi Islamske države na gore pomenutom potezu jednostavno tokom noći obukli uniforme neke od oružanih formacija koje pripadaju SDF-u i istakli zastave kurdske organizacije.

Ovaj potez je naročito neočekivan usred intenzivnog pregovaračkog procesa koji se sa sirijskim Kurdima vodi na severu Sirije. Tokom ovih pregovora došlo je čak i do ulaska ruskih snaga u rafineriju nafte kod Deir Ez Zora koju drže Kurdi, a koju su Sirijci zbog čestih provokacija bili spremni da napadnu svakog trenutka (pročitajte OVDE), kao i u veliku avio-bazu kod Efrina, koja se nalazi na meti turskih snaga (pročitajte OVDE). Ipak, pošto se sve više ispostavlja da je do pravih kurdsko-terorističkih borbi dolazilo vrlo retko, to je uskratilo Kurde za realno ratno iskustvo, što se ovih dana naročito ispoljava na severu Iraka, gde iračke snage neverovatnom brzinom vraćaju pod svoju kontrolu teritorije bogate naftom koje su Pešmerge ranije preuzele od ID-a, i još pokušale da ih odcepe, zajedno sa teritorijom na kojoj poseduju istavnu autonomiju. Mapu napredovanja iračkih snaga ne četiri fronta na severu Iraka pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

"ISIS hantersi" u operacija oslobođenja gasnih polja u Homsu ranije ove godine:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA