Najnovije

NA REDU SU SIRIJSKE MARKALE! Zaharova diže ton: Znamo sve! Militanti spremili bojne otrove da bi optužili SAA i pokrenuli bombardere SAD

Sirijski militanti pripremaju provokacije korišćenjem hemijskog oružja u Istočnoj Guti kako bi podstakli američke avio udare na položaje provladinih snaga u Siriji, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova (Foto: newsru.com)

"Prema dostupnim informacijama, sirijske militantne grupe planiraju režirane provokacije sa korišćenjem hemijskog oružja kako bi podstakle američke vazdušne udare na položaje provladinih snaga Sirije", rekla je ona.
"Akcije će najverovatnije biti izvedene u naselju nepristupačnom za vladu Sirije, od kojih je jedna opoziciona enklava u Istočnoj Guti gde su prethodno isporučeni bojni otrovi", rekla je Zaharova. 
"Konkretno, militanti grupa DŽaiš al-Islam i Fajlak ar-Rahman sa sedištem u Istočnoj Guti poseduju nekoliko bojevih projektila sa hemijskim agensima od po 150 kilograma svaki."
Zaharova je dodala da "takve provokacije mogu da se dese na jugu zemlje, u operacijskim oblastima oružanih grupa koje se nalaze u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Izraelu, kao i na istoku Sirije".
Prema rečima portparolke, Islamska država, teroristička organizacija koja je zabranjena u Rusiji, "raspoređuje radionice i objekte za proizvodnju municije, uključujući i municiju sa bojnim hemijskim agensima, iz grada Raka do kontrolisanih okruga oblasti Deir ez-Zor".
"Što se tiče brojnih izjava koalicije pod vođstvom SAD-a da je u potpunosti blokirala grad Raku, treba imati na umu da prevoz ovakve opreme kroz redove jedne koalicije pokazuje, unajmanju ruku, nespremnost da se vide činjenice ", istakla je Zaharova.
"I, gledano sa strane, mislim da možemo po svemu sudeći govoriti o dogovaranju sa militantima. Ne isključujemo da među tim militantima mogu biti teroristi." Nakon Saudijske Arabije i Katara, jedna slovenska zemlja će platiti milijarde za američko oružje, koje im treba protiv Rusa, opširnije OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lažne vesti Si-En-Ena o korišćenju hemijskog oružja
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA