Najnovije

RUSI RADIKALNO USAVRŠILI MOĆNI "ISKANDER": Nove rakete će moći da razaraju i pod zemljom (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije odobrilo je plan modernizacije operativno-taktičkih raketnih kompleksa „Iskander M“. Očekuje se da će te sisteme u različitim modifikacijama ruska vojska koristiti u narednih 20-30 godina, izjavio je novinarima glavni inženjer „Konstruktorskog biroa za proizvodnju mašina“ Valerij Kašin.

Iskander M (Foto: Jutjub)

- Nastavljamo konstruktorski rad na stvaranju novih raketa za kompleks Iskander M. On se stalno razvija. Napravljeno je još nekoliko tipova raketa. One se spolja ne razlikuju, ali unutra - kardinalno. Trenutno ima sedam vrsta raketa, a može da ima i više - rekao je Kašin.
Igor Korotčenko, vojni ekspert i glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana", za Sputnjik ističe da Iskander i dalje spada u odbrambeno oružje, bez obzira na sve nove modifikacije raketa.
- Kompleks Iskander je visokoprecizan raketni kompleks koji ne narušava nijedan postojeći sporazum koji je Rusija potpisala, konkretno najpre mislim na Sporazum o smanjenju broja raketa srednjeg i malog dometa, koji je na snazi još od 1987. godine.
Vojni ekspert Dmitrij Kornjev, glavni urednik portala „MilitaryRussia.ru",  za Sputnjik objašnjava da se suština savremenih ruskih raketnih kompleksa sastoji u tome da se na jednu raketu, zavisno od potrebe, mogu postavljati različite bojeve glave, kao i razni sistemi navođenja.
- Na balističkim raketama koriste se kasetne bojeve glave, a može biti postavljena i visokoeksplozivna bojeva glava. Za tako napredan sistem kao što je Iskander bilo bi čudno da ne postoji i bojeva glava sa nuklearnim punjenjem. Slična situacija je i sa krstarećim raketama koje se takođe mogu ispaljivati sa tog sistema.
Kornjev naglašava da se pre određenog vremena pojavila i nova modifikacija balističke rakete za sistem Iskander, koja se čak može koristiti kako bi prodrla pod zemlju i kako bi uništila utvrđenja ili ojačane temelje kontrolnih punktova neprijatelja.
Sagovornik Sputnjika ističe da iako je glavni inženjer Kašin govorio o modernizaciji i o dva nova tipa raketa, one svakako po svojoj prirodi ne izlaze van okvira ovih sporazuma koje je Moskva potpisala sa Vašingtonom.
- Najverovatnije se ovde radi o modifikacijama već postojećih tipova raketa, moguće da su u pitanju novi motori. Nažalost, još ne znamo sve detalje novina o kojima je Kašin govorio - objašnjava vojni analitičar.Ako bi pak zbog promene odnosa snaga ili nekakvog nepredviđenog konflikta Rusija morala da napusti Sporazum o smanjenju broja raketa srednjeg i malog dometa, tada bi, hipotetički gledano, mogle da budu čak lansirane i rakete dalekog dometa, jer za to već sada postoje tehničke mogućnosti i to ga čini jedinstvenim takvim sistemom na svetu, dodaje Kornjev.
- Iskander je univerzalni i višenamenski sistem sa kojeg se mogu ispaljivati krstareće i balističke rakete, što omogućava da se taj sistem koristi kako u lokanim konfliktima, tako i u visokopreciznim operacijama, ali i u slučaju masovnog konflikta i velikog rata. To tom sistemu daje veliku fleksibilnost - objašnjava Kornjev.
Iskander M može da uništava neprijateljske raketne sisteme, višecevne raketne bacače, dalekometnu artiljeriju, komandna mesta i čvorišta veze, avione i helikoptere na aerodromima, na rastojanjima do 500 kilometara. Iskanderi su stoga, kako kažu poznavaoci, svojevrsni garanti ravnoteže snaga u Evropi.
Ministarstvo odbrane Rusije sa ponosom ukazuje da Iskander M na Zapadu, a i u svetu u celini, nema premca u svojoj klasi po preciznosti pogađanja, razornoj moći, kratkoj pripremi za gađanje, kao ni po ostalim parametrima.
Podsetimo, Rusija je rasporedila mobilne balističke raketne sisteme kratkog dometa Iskander M u Kalinjingradu u oktobru 2016. godine, kao odgovor na odluku NATO-a da pošalje četiri multinacionalne borbene grupe i dodatnu vojnu opremu u Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku.
Putin sprema odmazdu, Rusija će američke diplomate lišiti većine privilegija. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA