Najnovije

"TAJNI PODATAK": Kabinet Marka Đurića krije vrednost javnih nabavki

Javnost u Srbiji neće biti upoznata sa podacima o tome koliko sredstava će Kancelarija za Kosovo i Metohiju u ovoj godini izdvojiti za službena putovanja u zemlji i inostranstvu, nabavku goriva, strategiju komunikacije na društvenim mrežama, mobilnu telefoniju, i uslugu praćenja i snimanja aktivnosti Kancelarije, jer su plaćanja za ove stavke u dokumentu u koje je Danas imao uvid označene kao "tajni podatak".

Marko Đurić (Foto: Jutjub)

Naime, Kancelarija za KiM je procenjenu vrednost javnih nabavki za 2018. godinu označila kao tajnu.
Interesantno je da je odluku o tajnosti za plaćanje pojedinih usluga, uključujući i komunikaciju na društvenim mrežama, Kancelarija za KiM donela svega nekoliko meseci nakon skandala kada je otkriveno da je jednu privatnu firmu platila blizu milion dinara za posao ažuriranja profila na društvenim mrežama Kancelarije i njenog direktora Marka Đurića, kreiranja novih profila, praćenja objava u medijima i komuniciranja sa klijentima. Tender za ovaj posao raspisan je sredinom prošle godine a od tri prijavljena ponuđača, izabrana je kompanija "Blumen grup", koje se između ostalog bavi i odnosima sa javnošću. Vrednost ugovora iznosio je 948.000 dinara, odnosno blizu 8.000 evra.
Sagovornici kažu da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić dužan da obrazloži javnosti zbog čega je vrednost navedenih javnih nabavki označena kao "tajni podatak", dodajući da takva praksa često krije zloupotrebe i korupciju.
Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenjuje za naš list da proglašavanje procenjene vrednosti javne nabavke tajnom nije opravdano, ako postoji konkurencija na tržištu.
- Moglo bi se braniti jedino ako postoji samo jedan mogući ponuđač, pa od njega treba kriti koliko je naručilac izdvojio para. Iza eventualnog skrivanja ovog podatka može da se krije namera da se ta informacija podeli, ali ne sa svima, već samo sa jednim, unapred odabranim ponuđačem. Kancelarija za KiM treba da da obrazloženje za ovaj postupak, budući da je praksa skrivanja procenjene vrednosti nabavke neuobičajena - ističe Nenadić.
Iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja kažu da oznaka tajnosti tamo gde nije potrebna često krije zloupotrebu i korupciju.
- Iskustva iz prakse Poverenika govore da se kod uskraćivanja informacija javnosti s pozivom na poverljivost veoma često krije potencijalna zloupotreba ili neki drugi oblik korupcije i da to zahteva posebnu pažnju nadležnih organa - naglašavaju u kancelariji Poverenika i dodaju da su državni organi u obavezi da podatke o javnim nabavkama za prethodnu i tekuću godinu objavljuju i proaktivno, na svojim internet prezentacijama.
- Transparentnost bi trebalo da je osnovni princip rada svih organa vlasti, pa i Vlade. Ovaj primer, nažalost, nije potvrda da se taj princip doista i poštuje. Vlada je, nažalost, izuzeta od nadležnosti Poverenika i u pogledu mera za unapređenje javnosti rada, pa u ovom konkretnom slučaju nema formalnog osnova za našu intervenciju - ističu u kancelariji Poverenika.
Potpredsednik DS Igor Salak kaže da je jasno da se na Kosovu dešavaju ozbiljne manipulacije i malverzacije sa novcem građana Srbije.
- Ovaj režim koristi novac građana da formira spregu kriminala i paradržavnih organizacija koje strahovladom i terorom drže sve Srbe u strahu i trajnom stanju potčinjenosti. Danas se na Kosovu Srbi ne boje Albanaca već Srba i potrebno je preseći taj tok novca i kriminala koji onemogućava normalan život za više od sto hiljada Srba na Kosovu i Metohiji - ističe Salak.
U Kancelariji za KiM juče nisu odgovorili na pitanje zbog čega su sredstva iz budžeta Srbije, opredeljena za pojedine usluge Kancelarije, označena kao tajna.

Nejasan motiv za oznaku tajnosti

- Proglašavanje apriori svih javnih nabavki za tajne, i ograničavanje njihovog pristupa javnosti, nije osnovano sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Kao tajni podatak može se odrediti onaj od interesa za Republiku Srbiju, čijim bi otkrivanjem neovlašćenom licu nastala šteta i kao potreba da se zaštiti taj nacionalni interes pretežnija od interesa javnosti da zna. U konkretnom slučaju, gotovo je nemoguće prepoznati takav interes, odnosno kakva šteta bi nastala ako bi se objavili podaci o tome koliko je planirano sredstava za nabavku goriva jedne službe državnog organa ili za njene druge troškove, poput službenih putovanja i slično - kažu u kancelariji Poverenika.
Pročitajte OVDE zašto Miroslav Lazanski kaže da Priština koristi ubistvo Ivanovića?
Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Đurić o ubistvu Ivanovića.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube