Najnovije

AMERI ZNAJU KOLIKO SU KRIVI, ZATO NE DAJU NA KIJEV: Tek sledi odmazda za teroristički napad u Moskvi!

SAD odbijaju da dozvole bilo kakvu diskusiju o potencijalnoj umešanosti Ukrajine u prošlomesečni teroristički napad u blizini Moskve jer je Vašington na kraju odgovoran za akcije Kijeva, insistira sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Američka vlada je tvrdila da svi dokazi upućuju na ogranak terorističke grupe Islamska država (ISIS) sa sedištem u Avganistanu kao organizatora masakra u KroKus Siti Holu 22. marta. Svaki ruski nagoveštaj suprotno je "besmislica i propaganda", izjavio je prošle nedelje savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽon Kirbi.
Govoreći na međunarodnom događaju u Astani, u Kazahstanu, u sredu, Patrušev je izjavio da je Vašington odlučan da „nametne" svoj preferirani narativ u vezi sa napadom.

- Identifikovanje idejnog uma i sponzora monstruoznog zločina je ono što je najvažnije. Trag vodi do ukrajinskih specijalnih službi. Dobro je poznato da režim u Kijevu nije nezavisan i da ga u potpunosti kontrolišu SAD. Takođe treba da uzmemo u obzir da je ISIS, Al-Kaidu i druge terorističke organizacije stvorio Vašington - izjavio je on.

Uloga SAD u „stvaranju" dve islamističke terorističke organizacije je predmet debate, uključujući i u samoj Americi.
Donald Tramp je neslavno opisao tadašnjeg predsednika Baraka Obamu kao „osnivača ISIS-a" tokom svoje kampanje za Belu kuću 2016. godine, dok je drugu kandidatkinju Hilari Klinton označio kao „suosnivača" grupe.

ID je verovatno uspela da se pojavi kao velika pretnja 2014. zbog američke destabilizacije Iraka i Sirije, koja je radikalizovala delove stanovništva u obe nacije i potkopala sposobnost njihovih vlada da drže militante pod kontrolom. I SAD i Rusija su od tada igrale ulogu u gušenju ID.

Ruski zvaničnici su sugerisali da ISIS-K, grupa koja je preuzela odgovornost za napad na Krokus siti hol, sada služi kao američko oruđe za pokretanje napada na protivnike Vašingtona, uključujući Iran i talibansku vladu u Avganistanu. Američki zvaničnici negiraju optužbe.

Vašington je objavio javno upozorenje o neizbežnom napadu na Rusiju početkom marta, nedeljama pre napada na Krokus Siti. Američki zvaničnici su tvrdili da je ruskim organima za sprovođenje zakona dato detaljnije privatno upozorenje, iako Moskva kaže da dojava nije dovoljna da identifikuje i zaustavi teroriste.

UKRAJINA PRED PORAZOM! Pregovori sa Rusijom Zapadu sve primamljiviji

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA