Najnovije

CRNOGORCI SPREMAJU UPAD U AMBASADU SRBIJE U PODGORICI?! Hoće da otmu Branku Milić! Poslali su... (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore pozvalo je danas ambasadora Srbije Zorana Bingulca i uručio mu notu sa zahtevom da Ambasada Srbije omogući pristup i ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije Ambasade, saopšteno je iz tog resora.

Branka Milić (Foto: Jutjub)

Branka Milić je jedna od optuženih u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2015., a koja je pre nekoliko dana napustila suđenje i sklonila se u Amasadu Srbije u Podgorici.

Navodi se da je notu Bingulcu uručio državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova ambasador Zoran Janković, te da je to u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

- Pristup i ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije Ambasade Srbije u Podgorici zatražen je u skladu sa nacionalnom poternicom raspisanom za optuženom Milić po naredbi Višeg suda u Podgorici - navodi se u saopštenju.

Janković je, dodaje se, zatražio što brži odgovor Srbije i podvukao da će Ministarstvo i drugi nadležni organi i dalje postupati u skladu sa međunarodnim pravom, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom praksom u cilju omogućavanja nesmetanog vođenja sudskog postupka.

- Bingulac je istakao da ceni diplomatski pristup Crne Gore povodom ovog slučaja, te da će Ambasada Srbije uručena dokumenta procesuirati nadležnim organima Republike Srbije i da će povratno informisati Ministarstvo spoljnih poslova čim dobiju zvaničan odgovor – stoji u saopštenju.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predložio je da se postupak protiv Branke Milić, optužena za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016, vodi odvojeno, te da joj se sudi kada se za to steknu uslovi, odnosno kada ona bude dostupna sudu.

Kako je prenela RTCG, Viši sud u Podgorici će o tome odlučiti naknadno.

- Ova aktivnost je provedena kako bi se odugovlačio postupak, pa ako se postupak ne bi razdvojio sigurno bi ta nezakonita aktivnost bila realizovana, što sud nikako ne sme da dozvoli - kazao je Katnić.

On je naveo da je optužena Milić zloupotrebila institucije, posebno Mitropoliju crnogorsko primorsku, kao i Ambasadu Srbije. Katnić je kazao da postoji osnovana sumnja da je sve bilo organizovano, te da je zloupotrebljena korektnost tužilaštva. Advokati odbrane, osim Dušana Radosavljevića, protive se predlogu tužilaštva.

Nastavak suđenja odložen je za petak.

Viši sud u Podgorici naredio je u sredu izdavanje poternice za Brankom Milić, koja je, nezadovoljna što je sud odbio njen zahtev za izuzeće veštaka, 23. novembra napustila suđenje i pomoć zatražila u Ambasadi Srbije.

Šešelj se oglasio posle novog napada iz Haga. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Branka Milić je optužena zbog navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA