Najnovije

NA DVE STOLICE: Dačić 9. maja ide na paradu u Ukrajini, učestvuje i duvački orkestar VS

Šef diplomatije Ivica Dačić putovaće 9. maja u Kijev na proslavu Dana pobede. On je ovu odluku navodno doneo juče posle konsultacija sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Ivica Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

Ivica Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

Dačić neće biti jedini predstavnik Srbije na svečanosti. Na osnovu odluke predsednika Tomislava Nikolića, duvački orkestar Vojske Srbije nastupiće na Paradi vojnih orkestara, koja se povodom Dana sećanja održava u glavnom gradu Ukrajine. Šef srpske države, koji je primio poziv iz Kijeva, putuje na paradu u Moskvu 9. maja. U Ukrajinu najverovatnije neće ići niko od Nikolićevih najbližih saradnika. Naš nekadašnji ambasador u Ukrajini Dušan Lazić kaže da se Srbija, ponovo, odlukom Moskve i Kijeva da organizuju obeležavanje završetka Drugog svetskog rata u dva dana, našla u nezavidnom položaju: "Prilikom donošenja konačne odluke o načinu i nivou našeg prisustva u Kijevu treba uzeti u obzir najpre sve ono što se dešava na međunarodnom planu. Srbija ne treba da se bavi politikantstvom već da nastavi da vodi doslednu i otvorenu politiku, kakva nam i dolikuje kao predsedavajućem OEBS-a". U Ukrajinu će putovati 25 članova vojnog orkestra iz Niša, koji će pod dirigentskom palicom kapetana Dejana Đorđevića, prodefilovati kijevskim ulicama uz izvođenje kompozicija "Narodni heroji", "Paradni marš", "Moja domovina", dok će tokom nastupa na Trgu slave izvesti "Marš na Drinu".

Ukrajinska vlast rehabilituje fašizam

Aktuelna ukrajinska vlast uspostavljena je nakon revolucije koje su izvele naoružane neonacističke formacije, od kojih je najmasovniji bio Desni sektor. Ovakve formacije, sa neonacističkom ideologijom i fašističkim modelom prebijanja političkih protivnika i godinu dana posle Majdana imaju faktičku vlast u mnogim delovima Ukrajine, a vlast u Kijevu ne sme da im se zamera. Takođe, nove kijevske vlasti rehabilitovale su zapadnoukrajinski pokret UPA i njegovog vođu Stefana Banderu, koji su podržali Hitlerovu okupaciju Ukrajine i nemačku vojsku dočekali kao oslobodioce. Poslednji u nizu gafova predstavlja izjava premijera Ukrajine Arsednija Jacenjuka, da su "Ukrajina i Nemačka bile žrtve sovjetske agresije u Drugom svetskom ratu".
Pročitajte još:
Izvor: Novosti / NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA