Najnovije

BRITANCI TVRDE: Spomenik Miloševiću? Sve je to deo bratske ljubavi Rusije i Srbije iako je on bio "proamerički"

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji Ajvor Roberts smatra da Rusija stoji iza predloga da se Slobodanu Miloševiću podigne spomenik. "Taj predlog mnogo govori o stanju politike u Srbiji i na Balkanu", navodi on u autorskom tekstu za "Gardijan".

Milošević sa Lukašenkom (Foto: Ria)

- Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova u Beogradu uskoro treba da odlučio o predlogu podizanja statue Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije, koji je zemlju doveo do pada Jugosalvije i serije ratova 1990. godine. Odati počast takvom čoveku izgleda da nema mnogo smisla. Međutim, značajan deo Srba ga sada vidi kao pozitivan simbol odbijanja zapadnih i pobede srpskih nacionalnih interesa - navodi Roberts u autorskom tekstu.
On je rekao da je poznavao Miloševića bolje od mnogih drugih stranaca i da je on bez sumnje imao šarm i harizmu.
- Ali bilo bi teškom svakom objektivnom analitičaru da kaže da su rezultati koje je postigao za svoju zemlju i region zaslužili da on postane ovekovečen u bronzi - rekao je on.
Ajvors smatra da se tu radi o promovisanju ruskih interesa.
- Postoji jasna linija krivice koja prolazi od Beograda do Sarajeva do Skoplja i šire do Budimpešte i Varšave. Postoji nova podela između onih koji veruju da je njihova najveća nada za mir i napredak u pridruživanju međunarodnim organizacijama zasnovanim na pravilima Evropskoj uniji i NATO i onih koji se uzdaju u uske nacionalne interese i romantičnu interpretaciju prošlosti. Ova potonja grupa se suprotstavlja beskrajnim zahtevima koje EU ima prema državama, koje žele da joj pristupe i više voli elastičnost moskovskog modela - vlade na čijem su čelu jaki ljudi, podržani od strane još jačih muškaraca, gde je korupcija razumno diskretna i ljudi su ošamućeni hranjenjem šovinizmom u malim količinama. Razumljivo je da Moskva ima interese u promovisanju interesa ove druge grupe. Rusija ne krije činjenicu da će učiniti sve što je potrebno da obezbedi da pravoslavne hrišćanske države bivše Jugoslavije ne postanu članice NATO, već da ostanu klin između Grčke i njenih NATO saveznika sa severa - rekao je Roberts.
Prema njegovim rečima, ruski interes stoji iza navodnog pokušaja ubistva Mila Đukanovića, bivšeg predsednika Crne Gore, da bi ga sprečila da povede svoju zemlju u NATO 2016, kao i iza pokušaja da se Zoran Zaev spreči da preuzme vlast od proruskih nacionalista u Makedoniji 2017, ali i iza "udvaranja" Miloradu Dodiku, nacionalističkom predsedniku Republike Srpske, koji izgleda provodi više vremena na čaju sa Vladimirom Putinom u Moskvi, nego u Banjaluci, piše autor.
Kako je rekao, čak je administracija Donalda Trampa, koja nema mnogo antiruskih predrasuda, rekla da "Rusija ne poštuje međunarodni pravni poredak, podriva suverenitet i bezbednost država širom sveta i pokušava da sruši i diskredituje zapadne demokratske institucije i procese".
- Vrednost Miloševićeve ostavštine za Moskvu ne leži u njegovom katastrofalnom i diskreditovanom vođstvu zemlje, već u njegovom percipiranom statusu kao nekoga ko se suprotstavio Zapadu (iako oni koji su ga poznavali, smatraju da je malo bilo balkanskih političara koji su bili proamerički i antiruski kao Milošević). Zato bi statua u srcu Beograda bila prst u oko srpskim proevropskim snagama i tačka okupljanja pristalica Moskve. Nije čudo što je vodeći zagovornik podizanja statue trenutni srpski šef diplomatije i bivši Miloševićev portparol Ivica Dačić, istaknuti rusofilski član kabineta srpske vlade i čovek kojeg je njegov ruski pandan u nedavnoj poseti Beogradu smatrao podobnim da dobije Ruski orden prijateljstva. Dačićev odgovor je bio obnavljanje posvećenosti Srbije da se nikad ne pridruži sankcijam protiv Rusije ili da postane članica NATO - naveo je bivši ambasador u autorsko tekstu.
On tvrdi da uprkos "toplom bratskom odnosu bez obaveza" između Rusije i Srbije, čini se da je Zapad jedva prisutan u bivšoj Jugoslaviji.
Kako je rekao članstvo u EU se zemljama na Balkanu predstavlja kao stalno uzmičuće rešenje koje bi trebalo da reši ekonomske probleme zemalja kandidata kao što su nizak rast, velika nezaposlenost i migracija mladih u inostranstvo.
- Konstantni zahtevi EU da kandidati čine bolne i teške ekonomske i političke reforme u zamenu za neispunjena obećanja, donose joj malo prijatelja. I pored toga čini se da EU nema nikakav plan za region i izgleda kao da ga ostavlja u toplom zagrljaju Rusije. Kada sam služio u Beogradu 1990-ih godina, mi smo pomagali da se plamen demokratije održi u životu u najmračnijim trenucima za ovaj region, jer smo mu dali neophodne resurse. Vašington i London prave grešku jer napuštaju ovaj deo Evrope i time prethodne investicije i postignuća dovode u rizik. Bilo bi bizarno kada bi čovek koji predstavlja sve protiv čega smo se borili, zahvaljujući našoj nemarnosti, bude ovekovečen kao bronzana statua.
Pročitajte OVDE ko je američki diplomata sa kojim naš državni vrh razgovara "pdo tenzijom", inače je zamenio Hojta Jia.
Izvor: Gvardijan/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA