Najnovije

RATNE IGRE SA KURDIMA: Da li je turska puška puna ili prazna?

Danas su svi mediji preneli kao hitnu vest da je Turska vojska prešla granicu sa Sirijom i pokrenula operaciju „Proleće mira“ koju će na terenu koordinisati sa proturskim formacijama koje su već na teritoriji Sirije i koje se bore sa Kurdima . Kurdi su bili neprijatno iznenađeni razvojem događaja kada su shvatili da ih je saveznik napustio preko noći.

Turska vojska (Foto: jutjub)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor srpsko-ruskog centra Majak

Vojska SAD-a se povukla kad su im sve obaveštajne strukture potvrdile da gomilanje turskih jedinica na granici prema Siriji nema samo za efekat plašenje i prazne pretnje. Da je puška kojom Turci prete puna a ne prazna jasno je davao do znanja i predsednik Turske Erdogan koji ni jednog trenutka nije blefirao.

Napadi iz vazduha su označili početak operacije. Kurdi su se našli u nezavidnom položaju i pozvali su kompletno stanovništvo na mobilizaciju i pružanje otpora a čak su preduzeli i granatiranje obližnjeg grada na teritoriji turske kako bi pokazali da su igrač koji se neće predavati i koji zna i da napadne a ne samo da se brani.

Zvaničnici Rusije su rekli da se Rusija neće mešati u ovaj sukob na severu Sirije između Kurda i Turske i da će dojučerašnje američke saveznike prepustiti sudbini i ratnoj sreći.

Sirija sa druge strane napovinje da je to napad na Siriju ali sigurno neće ulaziti u konflikt zbog Kurda koji su i dalje na suprotnoj strani u konfliktu. Jedino brzo rešenje je da se Kurdi povinuju Damasku i izbegnu veća razaranja tako što će priznati centralnu vlast a samim tim i promenti situaciju na terenu jer uslovi koje bi morali ispoštovati su momentalno predavanjenaoružanja kao što se to dogđalo u drugim delovima Sirije.

Zamisao Erdogana je da 3,6 miliona izbeglica praktično naseli na sever Sirije među Kurde ili pored Kurda u zavisnosti koliko vojnog uspeha bude imao. Sa druge strane Kurdi su i u stalnom konfliktu sa raznim formacijama terorista koji takođe deluju u provinciji Idlib. Menjanje strukture stanovništva može ali i ne mora da doprinese miru koji se proklamuje kao cilj.

Rusija i Sirija stoje sa strane i čekaju razvoj događaja ali im na ruku ide i odlazak amerikanaca iz tog dela Sirije a verovatnoća je velika da postoji određena koordinacija na planu pravca operacija koje će Turska preduzeti ali ne ugrožavajući odnose sa Rusijom. U ovoj situaciji Kurdi imaju jedan izlaz a to je da traže pomoć Rusije kao globalne sile koja može da utiče na sve strane u regionu.

Ukoliko se tako nešto dogodi situacija brzo može da se smiri uz maksimalan angažman svih strana gde će interesi i Turske strane biti poštovani a sve u svetlu novih rusko-turskih odnosa. U Idlib su inače prebacivani teroristi sa svih strana Sirije zajedno sa svojim porodicama u sklopu operacija uništenja terorista i demilitarizacije regiona koje su zauzeli na početku rata u Siriji. Amerikanci su optuženi kao neko ko snabdeva oružjem teroriste i da je njihov odlazak iz Sirije preduslov za postizanje mira na terenu.

Dani pred nama će sigurno pokazati da je liderstvo Rusije u regionu na najvišem nivou. A da Turska ima snage i kapaciteta da se sa najvećim silama ima što ravnopravniji odnos i da u komplikovanoj igri sa više igrača u Sirijskoj ratnoj igri može da isposluje neke benefite za svoju zemlju.

Najbrutalnije Putinove jedinice došle u Srbiju, više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA