Najnovije

LAVROV OTKRIVA: Evo šta neke zapadne zemlje hoće na naprave u Idlibu (MAPA)

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da neke zapadne zemlje žele da sačuvaju enklavu koja je terorističko leglo u sirijskoj provinciji Idlib i od nje stvore novi entitet poput države.

Sergej Lavrov (Foto: RIA Novosti)

- Bilo je vesti da neke zapadne zemlje žele da urade upravo to. Oni žele da ova enklava u kojoj DŽabhat al-Nusra kontroliše više od 90 odsto teritorije da bi postala učesnik budućeg političkog procesa - izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare u sredu.

- Jasno je da ne može biti razgovora sa teroristima. Naše zapadne kolege su u više navrata pokazivale dvostruke standarde, tako da ne mogu isključiti da su informacije koje sam spomenuo dobro utemeljene. 

Najviši ruski diplomata podsetio je na suštinu sporazuma između ruskog i turskog predsednika o deeskalacionoj zoni u Idlibu.

- Sporazum zahteva odvajanje terorista od opozicije koja je zainteresovana za normalan dijalog sa vladom Sirije i time izolovanje i nastavak njihove eliminacije. Nikakvi sporazumi ne predviđaju neograničeno očuvanje ovog žarišta terorizma na sirijskom tlu - rekao je Lavrov.

- Dana 14. februara, pred trilateralni samit Rusije, Irana i Turske u Sočiju održaće se bilateralni sastanci s predsednikom Erdoganom i predsednikom Rohanijem - istakao je visoki diplomata.

- Naravno, na sastanku sa Erdoganom, pitanje o zoni Idlib biće jedno od glavnih. Svi shvataju da DŽabhat al-Nusra nikako ne bi smela da ima čvršće uporište u toj zoni, gde je zapravo već utrostručila područje pod svojom kontrolom. Umesto odvajanja ilegalnih oružanih grupa od DŽabhat al-Nusre, vidimo suprotan proces – dodao je on.

Pobeda Rusije u Siriji, sve je promenila. U Venecueli će biti rat do istrebljenja. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusija i Turska su dogovorile zajedničke akcije u Idlibu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA