Najnovije

EKONOMSKI KRAH! AMERIKA GUBI NA SVIM POLJIMA! Nešto što je pre više decenija izgledalo nemoguće sada je realnost?!

Amerika, koja je decenijama bila neprikosnovena ekonomska sila, počela je da puca na svim poljima, ocena je analitičara.

Tramp (Foto: Jutjub)

Uprkos obećanju predsednika Donalda Trampa da će Ameriku ponovo učiniti velikom, njegova međunarodna ekonomska politika nije se pokazala efikasnom. Vašington sve manje uspeva da nametne svoju volju čak i saveznicima, koji više ne dozvoljavaju da se njegovi tehnološki giganti bahate, ne žele američki gas i odbijaju oružje iz SAD.

1. S-400

Poslednji veliki ekonomski poraz SAD su doživele u saradnji s Turskom. Naime, Americi je, kao najvećem svetskom izvozniku oružja, stabilan izvor prihoda bilo snabdevanje vojnih saveznika. Međutim, Turska je kupila ruski raketni sistem S-400 umesto američkog "patriota", pa su SAD iz protesta obustavile isporuke svog aviona F-35 Ankari.

Ukoliko više takvih saveznika SAD bude odustalo od američkog oružja i potražilo povoljnije, to bi moglo dodatno da izbije pare iz budžeta Vašingtona. Bela kuća će morati da potroši još više novca na svoje gigante poput "Lokid Martina" i "Boinga", koji već imaju dovoljno drugih problema.

Dodatno, članice NATO sve više smanjuju svoje vojne budžete, dok ih zemlje koje nisu zavisne od američkog oružja, poput Kine, Indije i Rusije, povećavaju. To od država nezavisnih od SAD može napraviti velike izvoznike oružja.

2. "Severni tok 2"

Težak poraz SAD su doživele i u energetici. Vašington je očekivao da će zavladati tim poljem, prodajući celom svetu svoj tečni prirodni gas (LNG), ali se to nije dogodilo. Poslednji udarac u toj oblasti Americi je zadala EU, koja je odlučila da kupi jeftiniji gas od Moskve i u saradnji sa "Gaspromom" od Rusije do Nemačke napravi gasovod "Severni tok 2". Iako Tramp svaki čas poziva Nemačku da napusti taj projekat, preteći sankcijama, Berlin ostaje pri svome.

3. Tehnološki giganti

Američki tehnološki giganti takođe su naišli na probleme u svetu, a posebno u EU. Brisel je nametnuo oštra pravila za poslovanje "Fejsbuku" i "Tviteru", kaznio "Amazon" zbog utaje poreza, a "Gugl" zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu mora da plati rekordnu kaznu od čak pet milijardi dolara. Sve te kompanije bahato su koristile svoj vodeći položaj, međutim, sada se suočavaju sa gubicima u EU i moraju da poštuju pravila poslovanja ili da odu.

4. "Huavej"

Vašington je izgubio bitku i od Pekinga. Propao je pokušaj SAD da zaplaše ostale zapadne zemlje kako bi odustale od ugovora sa kineskim "Huavejom", koji namerava da izgradi 5G mrežu i telekomunikacione kompanije snabde potrebnom opremom. Amerikanci su nametali priču da će Peking preko infrastrukture za 5G špijunirati zapadne zemlje, ali na to niko nije naseo. Nije pomoglo ni to što je šefica te kineske firme Meng Vandžou uhapšena pod optužbom da je prekršila američke sankcije Iranu.

5. "Uber"

Pokušaj američkog "Ubera" da preuzme primat u svetu, nudeći vožnje povoljnije od taksista, takođe je propao. Kina, Turska, kao i veliki broj zemalja EU, jednim podzakonskim aktom uspele su da upropaste posao toj firmi. Sve te države nametnule su "Uberu" uslove koje ima i tradicionalni taksi prevoz, te je biznis američke firme propao.

Petrušić upozorava na pakleni plan za otimanje Kosova! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Malagurski: Tramp kakvog još niste videli!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA