Najnovije

SPREMNOST ZA VELIKE MANEVRE: Rusija proverava bojevu gotovost! Šojgu kaže...

Iznenadnom proverom bojeve gotovosti u jedinicama Centralnog vojnog okruga Rusije počele su pripreme velikih strateških komandno-štabnih manevara "Centar-2019" planiranih za septembar. Cilj provere do 28. juna biće da se vidi koliko su jedinice Centralnog vojnog okruga spremne za velike manevre, ali i kakva je bezbednost u centralnoazijskom regionu, objasnio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

K 2 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

U Centralnoazijskom regionu postoji realna opasnost od upada terorista sa juga, jer se mnogo onih koji su ratovali u Siriji na strani Islamske države prebacilo u Avganistan. Kako je kazao komandant Centralnog vojnog okruga Rusije general-pukovnik Aleksandar LJapin, biće održano više od 50 vojnih vežbi sa raznim rodovima vojske, na više od 34 poligona.

Videće se i novo oružje. Šojgu je najavio da će ove godine vojska dobiti 1.200 automobila i oklopnih vozila, kao i 1.500 jedinica raketno-artiljerijskog naoružanja.

Što se tiče strateškokomandne vežbe "Centar-2019" glavno mesto održavanja biće poligon "Donguz" u Orenburgskoj oblasti, ali prvi put će vežbe biti i na poligonima zemalja članica ODKB (Organizacije država kolektivne bezbednosti) - Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Jermenije.

U velikim manevrima, koji se održavaju jednom u četiri godine, učestvovaće ruske vazdušne desantne jedinice i vojno-transportna avijacija. Vežbaće se i čuvanje važnih državnih i vojnih objekata. U Ministarstvu odbrane Rusije kažu da njihovi saveznici iz ODKB znaju da se borba protiv terorizma mora voditi zajednički:

- Zbog situacije u Avganistanu i dolaska većeg broja terorista koji će hteti da se prebacuju na teritoriju bivših sovjetskih azijskih republika, moramo biti oprezni i spremni da im se suprotstavimo - objasnio je general Aleksandar LJapin.

On je istakao da je vojska Centralnog vojnog okruga spremna da zaštiti južne granice Rusije i suprotstavi se mogućim terorističkim opasnostima. O proveri jedinica Rusi su informisali akreditovane vojne atašee u Moskvi koji će moći da posmatraju u septembru velike manevre.

Izvoz oružja

Izvoz ruskog oružja u 2018. godine je iznosio 16 milijardi dolara, izjavio je predsednik Vladimir Putin i istakao da se povećava poslednje četiri godine. Ukupne narudžbine od stranih partnera iznose 54 milijarde dolara. Sve više zemalja zainteresovano je da od Moskve kupi najsavremenije odbrambene sisteme koji po parametrima prevazilaze tehniku proizvedenu u SAD, a istovremeno su mnogo jeftiniji.

Pročitajte OVDE kakvo je to moćno pojačanje stiglo u Srbiju.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA