Najnovije

OVO JE ZVER KAKVU NISTE VIDELI: Ponos srpskog naoružanja! Pogledajte šta sve može ovo borbeno vozilo! (VIDEO)

Povodom 70 godina preduzeća “Jugoimport-SDPR”, u Nikincima je za vojni vrh i brojne inostrane delegacije koje su posetile međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2019“, upriličen prikaz sa bojevim gađanjem.Tom prilikom je između ostalog izvršen prikaz bojevog gađanja oklopnim vozilom-točkašem Lazar-3, sa desantnim odeljenjem sastavljenim od pripadnika Žandarmerije.

Lazar-3 (Foto: jutjub)

Lazar-3 je dejstvovao svojim osnovnim naoružanjem koje se sastoji od mitraljeza u kal.12,7mm, koje se nalazi na DUBS-u. Radi se o daljinski upravljanoj borbenoj stanici sa kojom nišandžija upravlja iz unutrašnjosti vozila, ne izlažući se opasnosti. Izvršen je i prikaz dejstva desantnog odeljenja Žandarmerije, koje je imalo zadatak da je u najvećoj brzini napusti vozilo, razvije se u strelce i uništi desetak meta koje su imitrale neprijateljske vatrene pozicije.Na kraju je demonstrirano i dejstvo ručne termobarične bombe.

Lazar 3 je višenamensko oklopno vozilo koje pripada porodici oklopnih vozila Lazar, namenjeno za izvršavanje različitih vrsta zadataka. Za razliku od svojih prethodnika Lazar 1 i Lazar 2, Lazar 3 poseduje daleko bolje karakteristike u svim segmentima. Osmišljen je u kompaniji “Jugoimport-SDPR” u Velikoj Plani.

Konstrukcija

Pogonska grupa od svih osam točkova 8 x 8 poseduje nezavisno vešanje i obezbeđuju visok stepen mobilnosti vozila. Sve osovine su pogonske dok su prve dve upravljačke.

Vozilo je opremljeno sa 3 periskopa za komandira i vozača, takođe poseduje bočna vrata koja služe za ulazak i izlazak vozača i komandira,članovi posade u zadnjem delu imaju izlaz u vidu automatske hidraulične rampe, rampa se može aktivirati iz prostora vozača  kao i dugmetom u prostoru posade. I vozač i komandir imaju poklopac iznad svojih prostora. Poklopac vozača se zabravljuje u tri položaja od kojih jedan služi za vožnju pri otvorenom poklopcu. Može biti mase od 22 t do 28 tona, u zavisnosti od zadatka, naouružanja i tipa zaštite. Vozilo je opremljeno sistemom produžene mobilnosti koji u slučaju oštećenja guma omogućava nastavak kretanja brzinama do 50 km/h.

Podsistemi vozila

Opremljen je motorom tipa CUMMINS ISM500 500 KS,motor pokreće menjač ALLISION 4500 SP, poseduje sisteme poput:

kočionog sistema, upravljačkog, hidrauličnog električnog. Takođe poseduje ventilaciju, klimatizaciju, ABHO zaštitu.

Može se opremiti dodatnom opremom kao što je: Sistem za automatsko gašenje požara, centralni sistem za naduvavanje guma (CTIS), vitlo 10 t, sistem za internu komunikaciju, video sistem vozila.

Zaštita-Oklop

Poseduje visoko sofisticiranu, modularnu balističku zaštitu. Oklopno telo je izrađeno od pancirnog čelika i obezbeđuje mogućnost ugradnje spall liner-a, za zaštitu od krhotina. Primenjena balistička zaštita daje mogućnost adaptacije nivoa zaštite do nivoa specifičnih potreba korisnika. Obezbeđena je mogućnost primene najsavremenijih tehnologija u oblasti balističke zaštite tokom celokupnog životnog veka vozila. Osnova vozila obezbeđuje dva nivoa zaštite od mina.

Osnovna zaštita

 Balistička zaštita sa svih strana vozila (Nivo 3 STANAG 4569).

 Balistička zaštita sa prednje strane vozila (Nivo 3+ STANAG 4569).

 Protivminska zaštita (Nivoi 3a i 3b STANAG 4569).

Dodatna poboljšana zaštita

Lazar 3 pošto je modularno borbeno vozilo ima tu mogućnost modularne zaštite, odnosno ugranje dodatne poboljšane zaštite na zahtev budućih kupca (korisnika). Unapređene zaštite kao što su:

 Balistička zaštita sa svih strana vozila (Nivo 4 STANAG 4569)

 Balistička zaštita sa prednje strane vozila (Nivo 5 STANAG 4569)

Naoružanje

Može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput:

Daljinsko upravljive borbene stanice (DUBS) 12,7 mm

Automatskog topa 2A42 30 mm.

Opremljen je sa 4-6 dimna lansera.

Broj članova posade zavisi od zadatka i naoružanja kojim je vozilo opremljeno. Kada vozilo ima DUBS 12,7 mm broj članova posade je 12 (komandir, vozač, nišandžija + 9 članova). U slučaju ugradnje kupole broj članova posade se smanjuje za jedan (komandir, vozač, nišandžija + 8 članova ).

Vozilo takođe poseduje i puškarnice koja omogućavaju da vojnici koji se voze budu u mogućnosti da uz pomoć streljačkog naouružanja reaguju na potencijalne pretnje i pomognu vizuelnim uočavanjem. Puškarnice su zaštićene balističkim staklom.

 

Kakve avione Srbija počinje da proizvodi, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA