Najnovije

Generalna skupština Interpola ponovo odlučuje o članstvu Kosova! Ipak, stručnjaci kažu...

Izvršni komitet Interpola odlučio je da pošalje predlog Generalnoj skupštini te organizacije za glasanje za članstvo policije Kosova, na zasedanju koje će se ove godine održati u Čileu, prenosi Radiotelevizija Kosova.

Interpol (Foto: Jutjub)

Ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je kosovska policija dobila najviše ocene za profesionalizam i kredibilitet, da je procenjeno da je moderna policijska organizacija naprednih standarda, prenosi RTK.

Prema njegovim rečima, Izvršni odbor Interpola sa sedištem u Francuskoj je raspravljao o Kosovu i doneo odluku da pošalje dosije Kosovske policije na glasanje na Generalnoj skupštini te policijske organizacije.

Stručnjaci za bezbednost i politička pitanja na Kosovu, međutim, nemaju očekivanja da će Kosovo postati član Interpola ove godine, jer za RTK ističu da se nije dovoljno radilo u tom pogledu. Diplomatija Srbije angažovala se snažno u cilju sprečavanja članstva Kosova u toj organizaciji, a posebno je sada situacija lošija zbog odluke Kosova da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Kosovo u 2018 nije uspelo da postane član Interpola, jer nije dobilo dovoljno glasova, odnosno dve trećine glasova zemalja učesnica u Generalnoj skupštini te organizacije. Kosovo je u prvom krugu dobilo podršku 76 zemalja, protiv je bilo 56 i 22 uzdržane države. U drugom krugu glasanja Kosovo dobilo 68 glasova za, 51 protiv i 16 uzdržanih.

Pročitajte OVDE šta to pravi atmosferu ključanja na Balkanu.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA