Najnovije

PARIZ PROPAO, ALI SLEDI POZNANJ! DELEGACIJE BEOGRADA I PRIŠTINE OČI U OČI: Šta nas čeka?

Očekivanja da bi predstojeći samit EU - Zapadni Balkan, koji će se održati 4. i 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, u Poznanju, u Poljskoj, mogao doneti neki pomak kada je reč o taksama Prištine i dijalogu sa Beogradom su veoma mala, ali mišljenja su da je svaka prilika za razgovor dobro došla, pa i ova.

Potpredsednik Evropskog pokreta Vladimir Međak (Foto: jutjub)

Razlozi za mala očekivanja su razumljivi posle otkazivanja samita u Parizu, koji je trebalo da se održi na inicijativu Angele Merkel i Emanuela Makrona, jer nisu uspeli da za taj susret obezbede bilo kakav pomak u razgovoru sa Prištinom, a teško je poverovati da bi tu moć mogao da ima samit Poznanju.

Potpredsednik Evropskog pokreta Vladimir Međak da je ipak dobro što će postojati prilika da se predstvanici Beograda i Prištine sastanu u Poljskoj veruje da će, ukoliko se delegacije sretnu, razgovarati o temama o kojima je trebalo da razgovaraju u Parizu.

Centralni događaj Samita u Poznanju biće sastanak šefova država ili vlada, 5. jula, a među učesnicima će, između ostalih, biti i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Sastanak se, inače, održava dok u EU još teku pregovori o imenovanju predsednika Evropske komisije, visokog predstavnika za spoljne poslove, predsednika Evropsog parlamenta i predsednika Evropskog saveta.

“U ovom trenutuk je to na listi prioriteta. Berlinski proces je odvojen od toga, ali će biti opterećen dešavanima u EU i činjenicom da u ovom trenutku nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Srbija jeste otvorila jedno poglavlje, što je bolje nego nijedno. U svakom slučaju, sastanak će biti dobra prilika da se razgovara o daljem napretku” - ocenjuje Međak.

Međak je, odgovarajući na pitanje da li Unija u ovom momentu može poslati signal da je proširenje još na agendi kaže da će to u nekom momentu docji na red.

“Videli ste kako izgleda kad ne mogu da se dogovore ko će biti predsednik EK, ali će ga na kraju naći rešenje. . .. I upravo tako će se doći do rešenja proširenja. U nekom trenutku će se to desiti, a kako će to izgledati, postoje različite ideje. To će se desiti kroz proces pregovora koji se konstantno vodi i ovaj samit je jedno od mesta gde se on vodi, tako da je dobro što ga ima.” - rekao je Međak.

Inače, srce Berlinskog procesa je privreda, a cilj saradnje je sprovođenje infrastrukturnih projekata, posebno energetskih i transportnih, kao što su rekonstrukcija luke, renoviranje pruge ili izgradnja gasnog interkonektora.

U Proces je uključeno šest partnera iz zemalja Zapadnog Balkana, Evropska komisija, pojedine zemlje EU, međunarodne finansijske institucije, međunarodne i regionalne organizacije. U okviru Samita ce biti održana tri foruma - Forum Tink-tank, Poslovni forum i Forum civilnog društva, a biće reči o i finansiranju preduzetništva.

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja Evropske Unije, a pokrenula ga je Nemačka samitom u Berlinu 2014.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu.

Na Samitu će učestvovati izmedu ostalih predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić.

Kakve laži je izgovorio Pacoli, pa odmah uhvaćen, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA