Najnovije

LIBIJSKA KREATIVNOST: Vojnici Halife Haftara montirali ruski „Kornet-E“ na Volkswagen Golf 3 kabriolet (FOTO)

Na internet resursima se pojavila fotografija gde se vidi nišandžija na vođenom protivtenkovskom sistemu 9K135 „Kornet-E“ koji je montiran na civilno vozilo nemačke proizvodnje Volkswagen Golf 3 kabriolet. Ovo vozilo je učestvovalo u borbama oko Tripolija.

Haftar (Foto: Jutjub)

Inače, ovaj sistem se u poslednje vreme masovno koristi u lokalnim ratovima na prostoru Bliskog Istoka i Severne Afrike. U tim borbama, „Kornet-E“ se pokazao se kao izuzetno ubojito oružje koje može da uništi najsavremenije borbene tenkove ili sa zemljom poravna dobro utvrđenu armirano-betonsku vatrenu tačku.

Prenosni raketni sistem “Kornet” se uglavnom upotrebljava protiv oklopnih borbenih sredstava, kao i neprijateljskih utvrđenih tačaka. Zahvljujući moćnoj raketi kalibra 152mm, nebrojeno puta je dokazano da se radi o izuzetno opasnom oružju po najsavremenije osnovne borbene tenkove, kakvi se trenutno koriste u svetu.

Osnovna odlika ovog sistema je navođenje pomoću laserskog snopa. Zahvaljujući ovakvom tipu navođenja rakete, raketa poprima karakteristike visoko-preciznog oružja. Naime, ova raketa poput snajpera može da pogodi neprijateljskih cilj na daljinama i do 5500 metara. NJeno skretanje od putanje na maksimalnom dometu je beznačajno, i iznosi svega 0,3 metara.

Raketa 9M133 je dugačka 1200 mm, a maksimalni raspon njenih krila iznosi 460mm. NJena težina iznosi 26 kg od čega na bojevu glavu otpada 7 kg. Zapakovana je u hermetički zatvoren tansportno-lansirni kontejner. Prema tehničkim specifikacijama raketa 9M133 opremljena tandem-kumulativnom bojevom glavom može da probije oko 1200mm homogenog oklopa zaštićenog dinamičkom zaštitom. Takođe, ovaj tip rakete može da probije armirano-betonski zid debljine 3000 mm, što je čini izuzetno upotrebljivom u borbi protiv žive-sile neprijatelja koja se nalazi u jakim utvrđenjima.

Ispaljuje se iz prenosnog lansirnog uređaja 9P163M-1, koji je opremljen tronošcem. Opto-elektronski uređaj 1PN-79 „Metis-2“ se takođe nalazi u sklopu ovog uređaja. Sistem opslužuju dva vojnika.

Radovan Karadžić je u zatvoru imao samo jedan zahtev, ali su ga odbili! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA