Najnovije

RUSKA PLUTAJUĆA NEMAN DOBILA SPECIJALNI ZADATAK: Kreće na dugačko, ali i opasno putovanje! Svet drhti pred "nuklearnim titanikom" (VIDEO)

Nuklearka će ploviti kroz vode Arktika da bi stigla do Čukotske oblasti koju od Aljaske deli Beringov moreuz. Postrojenje na nuklearni pogon zameniće elektranu na ugalj, kao i dotrajalu elektranu koja strujom snabdeva više od 50.000 stanovnika grada Pevek.

Ruska plutajuća elektrana (Foto: jutjub)

Elektranu će do Peveka vući tri tegljača, a pristajanje se očekuje krajem septembra, prenosi Bi-Bi-Si. Britanski medij navodi da je jedan od zadataka elektrane i napajanje strujom rudarskog kompleksa Čaun-Bilibin na Čukotki, u okviru kojeg su i rudnici zlata, ali i naftnih platformi u ruskom Arktiku.

- Iskorišćeno visoko radioaktivno gorivo ostaće u plovilu - kažu iz Rosatoma i ističu da je elektrana bezbedna i da može da služi kao novi izvor energije za najizolovanije zajednice na svetu, ali su ekolozi izrazili zabrinutost zbog rizika od nuklearnih akcidenata, pa su je tako u Grinpisu nazvali "nuklearnim Titanikom".

Rašid Alimov iz tog pokreta ocenjuje da elektrana nije razvijena s ciljem da zadovolji energetske potrebe Čukotke, već kao model za potencijalne inostrane kupce, dok Dmitrij Aleksenko iz Rosatoma uverava javnost da to nije tačno.

- Ova plutajuća nuklearka nikako ne može da naškodi životnoj okolini, naprotiv, može samo da ima pozitivan efekat- kazao je Aleksenko.

Kojom izjavom je Putin digao svetske sile na noge, saznajte OVDE.

Izvor: B92

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA