Najnovije

MOĆNI I ZELENI! Sve o ruskim tenkovima T-72B1 koji su donirani Srbiji! (VIDEO)

Konačno je počela realizacija. Neformalna vest koja se pojavila danas bila je da je na Batajnicu stigao prvi kontingent doniranih ruskih modernizovanih tenkova T -72 čija isporuka se čekala više od dve godine. U jednom trenutku postojalo je pitanje da li će Rusija ikada ispručiti tenkove, zbog čega su ljubitelji oklopa već bili pomalo razočarani.

T-72B1 (Foto: Jutjub)

Oko ove priče lomila su se koplja duže vreme. Polemisalo se na vojnim forumima, društvenim mrežama, a kod nekih postojala je velika nervoza zašto se konačno ne isporučuju ti tenkovi iako je sve već bilo dogovoreno.

Istina, još prošle godine 19. jula digao se veliki skandal kada je Rumunija blokirala isporuku 30 tenkova T-72 koje je Rusija u okviru procesa tehničke obnove i modernizacije Vojske Srbije zajedno sa 30 oklopnih vozila BRDM-2 donirala Srbiji. Doduše BRDM- ovi su stigli Antonovom ali samo 10 komada, a od tenkova ni traga ni glasa. Nagađalo se šta se zapravo dešava. Da li je u pitanju propagandni trik, varka ili lažno obećanje?

Ova priča korene imala je još 2016. kada se pojavila vest da će Rusija Srbiji donirati tenkove T-72 koji su modernizovani. U prvi mah spominjao se T-72S kao izvozna verzija tenka T-72 sa reaktivnim oklopom i mogućnošću lasniranja protivoklopne rakete iz tenkovske cevi. Tenk je prvobitno bio zamišljen da sa njim budu opremljene oklopne brigade i divizije Varšavskog pakta. Međutim, raspad Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta uticalo je da na zalihama ostane veliki broj takvih tenkova. Spas je pronađen u prodaji Iranu kome je bio potreban savremen tenk. Iran je kupio više od 300 tenkova T-72S koji su predati Revolucionarnoj gardi Irana (Pasdaranima).

U srpskoj javnosti usledilo je razočarenje. Međutim, krajem 2017. pojavila se priča da će Srbija zapravo dobiti moderniji tenk nego što je T-72S. Već u decembru spominjao se i B3. Kako to biva po običaju usledila je licitacija koji mi to zapravo tenk dobijamo i kada. Licitiranje se nastavilo pa se pojavila i priča da će zapravo Rusija Srbiji donirati modernizovanu verziju T-72B1-MS poznatu i kao (Beli orao), koja je bila zapravo jedna od modernizacija ponuđenih ruskoj vojsci, ali koja nije naišla na odobrenje. Zbog toga odlučeno je kako bi se spasao od propasti remontni zavod da se ti tenkovi ponude stranim kupcima, kao donacija koji nemaju novca da nabave nove tenkove u ovom slučaju ruske proizvodnje.

Inače ovde valja dodati i da je prva ponuđena verzija tenkova T-72S bila odbijena, jer se nisu uklapali u tehničke mogućnosti Vojske Srbije.

T-72B1-MS

Ova modernizovana verzija tenka poznata je pod oznakom „Beli orao“, radi se zapravo o izvoznoj verziji tenka T-72 ob.184-1MS koji je nastao u okviru razvojnog projekta Proryv-2G, kako bi se ponudio ruskoj armiji kao jedna od serija modernizacije tenka T-72. Za osnov modernizacije uzet je tenk verzije T-72B1. U tenk je ugrađena dnevno-noćna nišanska sprava PN-72U sosna-U, koja unapređuje preciznost pogotka. Komandir tenka dobio je panoramsku nišansku spravu PKP-72 s termalnim kanalom treće generacije, a na krovu kupole nalazi se daljinski upravljiva borbena stanica s mitraljezom NSVT kalibra 12,7 mm. Međutim, tenk T-72B1 MS je ipak znatno unapređena verzija tenka T-72B1, ali slabija od verzije tenka T-72B3 kada je reč o oklopnoj zaštiti. Pasivna oklopna zaštita se na T-72 B1 MS sastoji od ERA oklopa „kontakt-1″. Ovi tenkovi modernizovani su inače u 61. fabrici za opravku oklopnih vozila kod Sankt Peterburga. Radi se o modernizaciji tenka koja je prvobitno bila namenjena za kopnenu vojsku ruske armije, ali su Rusi odustali u korist modernizacije tenka T-72 B3 i B3M tako da je ova verzija ponuđena za izvoz”. Prve primerke ovih tenkova i to po 30 komada dobile su vojske Laosa (za uzvrat dali su 30 svojih dobroočuvanih tenkova T-34/85) i Nikaragva. Kao korisnici spomenuti su bil i Urugvaj i Srbija, s tima da su srpski prema tadašnjim planovima trebali da imaju agregat za rad uređaja bez puštanja motora u rad.

Plan isporuke predviđao je da to bude realizovano za 36 meseci. A onda je zapelo.

Gde je zapelo

Pa, zapelo je oko plaćanja. Naime Rusi su od nas tražili da pošto su oni nama donirali tenkove mi platimo troškove transporta. Da li ćemo mi platiti odjednom ili tenk po tenk nije ih preterano zanimalo. Otegli su se razgovori i onda pronađeno je rešenje da se tenkovi prvo iz Sankt Peterburga železnicom prebace do Volvograda, a onda brodom preko Crnog Mora i Dunava do Beograda. Međutim, kiks, birokrata u Moskvi napravio je problem.

Naime, u papirima ti tenkovi su bili zavedeni kao ruski. Rumunskim carinicima kod papira zaparalo je oko ono „ruski“ pa s obzirom da je Rumunija članica EU i NATO i da su na snazi sankcije protiv Rusije koje uključuju i vojsku i prebacivanje tehnike stavljen je veto. Uzalud je dokazivano da je vlasnik tenkova Srbija, a ne Rusija. Rumuni su ostali tvrdi i taj posao je propao. U međuvremenu zahvaljujući dozvolama prelet prvih 10 izviđačkih vozila BRDM-2MS je stigao u Srbiju jer su Poljska, Češka i Mađarska iako su najodanije članice NATO pakta otvorile svoj vazdušni prostor za ovaj prelet. Beloruse ne vredi ni spominjati u ovom slučaju jer oko toga nikada nisu ni pravili pitanje.

Međutim, postoji još jedan problem, zbog koga je toliko kasnila isporuka. Ta 61. fabrika za opravku oklopnih vozila ‘Strelni’ kod Sankt Peterburga ima državnu klauzulu da izbacuje samo 50 remontovanih i modernizovanih tenkova T-72 godišnje. Zapravo ceo remontni zavod živi od donacija i izvoznih poslova.

Svi su se inače nadali da će Putinova poseta Srbiji, koja je bila realizovana januara 2019. doneti neki napredak i da će se tenkovi pojaviti konačno u Srbiji, odnosno da će Vučić s Putinom razgovarati o tome da ovaj remontni zavod sve kapacitete usmeri prema nama i da ti tenkovi najzad budu isporučeni”, međutim od toga nije bilo ništa, tajac.

Bilo je i neke priče 2017. godine da će Srbija slati na tri meseca svoje majstore specijaliste na obuku za opravku i održavanje tenkova, ali se to već u 2018. više nije spominjalo. U 2019. priča je opet krenula da je Srbija u Rusiju poslala stručnjake za opravku tenkova. Spominjalo se i da će Srbija dobiti radionički komplet za održanje tenkova i da će ekipa iz Zavoda kod Sankt Peterburga samo doći i montirati delove na tenk koji su skinuti tokom transporta. To je učinjeno na izviđačkim vozilima BRDM-2MS koja su promovisana krajem jula u kasarni Mija Stanimirović u Nišu.

Kao treća priča povelo se i razmišljanje da li će ti tenkovi kad stignu biti rasparčani na trenutna četiri tenkovska bataljona, koji bi bili ojačani. Međutim prošle godine autoru teksta potvrđeno je da se zapravo pravi jedan samostalni oklopni bataljon koji će biti razmešten u Nišu i koji će biti opremljen upravo ovim tenkovima. Za ovaj oklopni bataljon formacija je već napravljena kako će izgledati struktura ovog bataljona, brojno stanje vojnika-ugovoraca, podoficira i oficira, a izgrađeni su i novi smeštajni kapaciteti za ove tenkove. Sada sledi popuna i zvanično formiranje novog oklopnog bataljona.

Kada je bilo već određeno gde će tenkovi biti locirani pripadnici tehničke službe ruske vojske obišli su kasarnu u Nišu u kojoj će biti smešteni ovi tenkovi i uverili se u mogućnosti njihovog smeštaja i korištenja.

I konačno san je postao java 28. oktobra 2020. godine. Transportni avioni su dovezli prvu isporuku od 10 tenkova T-72B1-MS koja js već stigla na vučnim vozovima sa batajničkog aerodroma u kasarnu u kojoj će biti smešteni. Narednih dana sledi još par letova i okončanje ovog posla. Ostaje nam samo da čekamo promociju remontovanih oklopnjaka, koja će se verovatno odigrati pred novim ministrom odbrane koji će uskoro stupiti na novu dužnost.

T-72B3

U priči oko doniranja modernizovanih tenkova T-72 Srbiji od decembra 2017. na mala vrata spominjana je priča da će Srbija dobiti verziju B3 i da je to upravo verzija tenka koga će Srbija dobiti. Inače T-72 B3 ruski stigao je na vojnu paradu koja je održana 9. maja za Dan pobede. Nekoliko dana pre kad je taj tenk stigao na Batajnicu pronela se vest da je Rusija započela isporuku tenkova T-72B3 Srbiji. Međutim ubrzo se ispostavilo da se radi o jednom tenku verzije B3 koji je imao ruske vojne oznake i koji učestvuje u paradi na Crvenom trgu. Taj tenk posle parade u Nišu vraćen je u Rusiju, što je izavalo malo razočarenje kod stanovništva, a veselje i opštu radost u komšiluku, kako je Rusija prevarila Srbiju i da ti tenkovi neće nikad stići. Međutim ipak san je postao stvarnost.

Američki vojnici iz Sirije idu poslati u drugu zemlju! Više o tome OVDE!

Izvor: vojnopolitickaosmatracnica.wordpress. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA