Najnovije

Ulaz na Kosovo samo uz kosovska dokumenta! (VIDEO)

Na Merdaru nema većih zadržavanja, a mere Vlade Kosova o kontroli i pregledu vozila i putnika u cilju zaštite od širenja koronavirusa uredno se primenjuju.

Merdare (Foto: Jutjub)

Građanima koji imaju uredna dokumenta, uz dodatne mere kontrole, dozvoljen je ulazak pod uslovom da budu u samoizolaciji 15 dana.

Specijalni timovi u belim zaštitnim odelima, maskama i rukavicama obavljaju kontrolu svakog vozila koje ulazi i izlazi sa teritorije Kosova. Kontrola ličnih dokumenta, za razliku od ranije, obavlja se tako što su putnici autobusa u obavezi da izađu iz vozila i predaju policajcu lična dokumenta koja se potom evidentiraju.

"Možemo delimično da ukinemo takse, to bi bio gest dobre volje"

Medicinski timovi svakom od putnika mere telesnu temperaturu uz uputstvo da će iz kolone biti izdvojena svaka osoba kod koga se uoči povišena temperatura.

Građani koji su danas ulazili ili izlazili sa Kosova uglavnom su dobro informisani o merama kosovske vlade za suzbijanje koronavirusa, ali dodaju da im baš nisu najjasnija pravila u vezi sa samoizolacijom i ko bi trebalo u njoj da se nađe.

"Kontrolišu nas zbog koronvirusa“, kaže jedan od njih.

Drugi dodaje da je ne boje:

"Da sam se bojao ne bih bio ovde, bio bih kod kuće, nego to je grip".

"Preduzeli su neke mere videćemo da li će da puste nekog da prođe. Ja sam čuo da neće pustiti nikoga sem ko je građani Kosova“, pita se jedan od putnika.

"Za srpsku stranu ne znam koja pravila važe, ali za našu znam da nijedan auto iz Srbije ne može da prođe. Samo ovi koji su Srbi sa Kosova mogu da prođe, a zdravstvene službe kontrolišu svakog ko dolazi i odlazi“, napominju neki od njih.

Vladina odluka o zatvaranju svih kafića i ugostiteljskih objekata, stočnih pijaca i ostalih mesta gde je moćuga veća frekvencija ljudi na jednom mestu takođe se poštuje.

Na putu do Merdara reporteri Kosovo Onlajna nisu uočili rad ni jednog kafića, restorana ili motela osim onih koji rade na benzinskim pumpama.

Kolone automobila, duge oko kilometar u kojima građani strpljivo čekaju u redu ispred pojedinih hipermarketa, kako bi se snabdeli životnim namirnicama, vidljive su na ulazu u Podujevo.

Zbog mera koje je Priština preduzela u cilju zaštite od širenja korona virusa, zaposlenima u zvečanskoj TV Most bio je onemogućen ulaz na Kosovo.

NJima je ulaz onemogućen na administrativnom prelazu Merdare jer nemaju kosovska dokumenta, javila je TV Most.

Kako prenosi Kosovo onlajn, oni su jutros oko 6.00 redovnom kombi linijom Niš - Severna Mitrovica, stigli na Merdare, kako bi stigli na redovan smenski rad koji obavljaju kao stalno zaposleni u TV Most u Zvečanu.

Radnik na Merdaru predočio je putnicima da oni koji imaju važeća kosovska dokumenta mogu preći uz uslov podvrgavanja samoizolaciji, uz dokument o obavezivanju na petnaestodnevni kućni karantin.

Pročitajte OVDE   zašto stavljaju vojne šatore na granici sa RS.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA