Najnovije

RUSI ZAPOMAGAJTE, EVROPA SE SVE VIŠE OSLANJA NA PUTINA: Specijalna grupa VKS prebacuje kompleks „Sič“!

Ruska armija je obrazovala specijalnu vazduhoplovnu grupu koju čini devet vojno-transportnih aviona Il-76 koji su prikupljeni na aerodromu „Čkalovski“. Ove snage imaju zadatak da prevezu ruske vojne stručnjake i specijalnu medicinsku tehniku u cilju pomoći Republici Italiji koja se suočava sa najtežim udarom pandemije koju je uzrokovao korona virus. Celom operacijom lično rukovodi general-major Sergej Kikot.

Il-76 (Foto: RIA)

Prvi avion iz ove grupe je već poleteo put Italije. NJegova krajnja destinacija je italijanska vojna baza „Praktik de mare“ koja se nalazi u neposrednoj blizini Rima. Ruska armija je poslala višenamenski autonomni mobilni kompleks „Sič“ koji je veoma upotrebljiv u najtežim mogućim okolnostima.

Osim medicinske opreme i sistema za aerosolnu dezinfekciju transporta i teritorije, u Italiju će se uputiti i tim od 100 ruskih stručnjaka, koji imaju veliko praktično iskustvo. Oni su učestvovali u suzbijanju epidemija afričke kuge, antraksa, a takođe su učestvovali u razvoju vakcine protiv ebole.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, eksperti imaju veliko iskustvo u borbi protiv rasprostiranja virusa, ublažavanju teške epidemiološke situacije, dezinfekciji zgrada i drugih objekata.Takođe se navodi da su ruski stručnjaci opremljeni savremenom opremom, specijalnnim uređajima i medicinskim preparatima.

Ruska vojska je u Italiju poslala višenamenski autonomni mobilni kompleks „Sič“ koje je namenjen za analizu bio-patogenih materijala (agenasa), kao iza operativnu podršku jedinicama ABHO u vanrednim uslovima izazvanih agensima biološke prirode.

Ovaj kompleks je upotrebljiv u analizi razmera ukupne zaraženosti područja u uslovima odsustva stacionarnih laboratorija kao i detekciji izuzetno opasnih mikroorganizama koji uzrokuju tešku epidemiološku sliku na konkretnom terenu. Savremene metode i postupci koji se pri tom upotrebljavaju omogućavaju dobijanje konačnih rezultata u uskom vremenskom intervalu. Na osnovu ovih rezultata se specijalnom metodologijom dolazi do brze procene trenutnog stanja i izrade detaljnih prognostičkih karata koji vrše predikciju daljeg toka epidemije. Sve se ovo realizuje pomoći informatičkog kompleksa koji je povezan sa savremenim geoinformacionim sistemom.

Za sve vreme svog aktivnog rada grupa mobilnih laboratirija „Sič“ je povezana sa centralnim punktom komandovanja načelnika ABHO ruske armije, bez obzira na mesto na kom se nalazi. Razmena podataka se relizuje putem satelitske veze, a moguće je ostvarivanje i radio-veze preko sistema specijalnih primopredajnika koji se takođe nalaze u sklopu kompleksa.

U okviru kompleksa se nalaze moduli u kome se vrši analiza bioloških uzoraka iz zaražene zone, njihova eksperesna analiza specijalnom metodologijom IFA/PCR,  kategorizacija i skladištenje u specijalnim odsecima. U zavisnosti od situacije ovi moduli mogu da prezmu funkciju i ostalih elemenata u okviru kompleksa „Sič“, kao i da rade potpuno autonomno bez smanjenja svoje efikasnosti. Oba modula se sastoje iz četiri razdvojena odseka, i nalaze se u kontejnerskom obliku koja je instalirana na kamionskim platformama KamAZ-6350.

U okviru kompleksa „Sič“ se nalazi mobilni kontejnerski modul za komunikacionu podršku. NJegova osnovna namena  je obezbeđenje seta automatskih telefonskih linija, primopredaje podataka preko radiokomunikacionih uređaja i uspostave satelitske veze, bez obzira na kom se mestu kompleks nalazi. Takođe, ovaj modul radi na praćenju i prognozi ukupne situacije na terenu gde je angažovan. Održava vezu 00-24 u realnom vremenu sa svim delovima operativne komande ABHO i civilnim strukturama vlasti (krizni štab). Prikupljanje podataka i predlaganje dalje strategije u borbi protiv biopatogena, je takođe jedan od zadataka ovog modula. On se može upotrebiti i kao istureni mobilni punkt kriznog štaba koji rukovodi u uslovima vanrednog stanja uzrokovanog nekontrolisanim širenjem biopatogena.

Tu se nalazi i vozilo za izviđanje zaraženog područja koje ima funkciju prikupljanja podataka i njihove dalje predaje putem specijalnog interfejsa koji je je umrežen sa ostalim segmentima sistema. U oviru ovog vozila se nalazi visokoosetljiva aparatura za prikupljanje i detekciju agenasa koji se uzimaju iz aerosola (vazduha). Vozilo raspolaže savremenim uređajima za trenutno dobijanje konačnih rezultata koji se obrađuju putem protokola IFA, PCR (eletroforeza) i PCR-RV. Takođe, vozilo je opremljeno setom kamera visoke rezolucije koje snima teren u krugu 360 stepeni oko vozila, pomoću kojeg se tačno beleži ruta kretanja i formira arhiva video-snimaka. Sve ovo se može u svakom momentu prebaciti sistemom kripto-veze do svih segmenata u sistemu na osnovu čega se kreira plan dalje bitke sa biološkom opasnosti.

Svi gore navedeni segmenti su opremljeni autonomnim izvorima električne energije, uređajima veze, sistemom ventilacije i klima uređajima.

Rusija u Italiju prebacila savremeni kompleks aerosolne dezinfekcije „Orlan“! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA