Najnovije

SRPSKA OKLOPNA VOZILA LAZAR-3 I RUSKI AVION IL-76MD JEDNI UZ DRUGE: Evo šta se dešavalo u Batajnici! (FOTO)

Na vojnom aerodromu Batajnica koji se nalazi u neposrednoj blizini Beograda načinjena je interesantna fotografija na kojoj se vide dva srpska oklopna vozila-točkaša „Lazar“ (8h8) sa osnovnim vojno-transportnim avionom ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Il-76MD.

Srpsko oklopno vozilo Lazar 3 (Foto: mod.gov.rs)

Fotografija na kojoj se vide “Lazari” i Il-76MD je najverovatnije nastala povodom obeležavanja 75-te godišnjice oslobođenja Beograda kada je relizovan dinamički prikaz sposobnosti Vojske Srbije“Sloboda 2019”.

Podsećamo da je tom prilikom u vojnoj vežbi učestvovalo 2.400 pripadnika VS, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova. Manifestaciji je prisustvovao tadašnji ruski premijer Dmitri Medvedev i potredsednik vlade dr Jurij Borisov, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i veliki broj građana.

Inače, vojno-transportni avioni tipa Il-76 predstavljaju „srce“ ruskih VKS kada je u pitanju transportna komponenta. Ova letelica predstavlja glavni avion koji koriste ruske vazdušno-desantne jedinice (VDV), koristi se kao veoma pouzdano i izdržljivo sredstvo u logističkim operacijama za urgentno prebacivanje velikih količina tereta na distance koje se nalaze hiljadama kilometara daleko. U njima se mogu transportovati oklopna vozila (uključujući i njihov vazdušni desant), sredstva PVO itd. Po svojim ukupnim karakteristikama (letno-tehnički parametri i eksploatacioni istorijat), predstavlja jedan od najboljih aviona na svetu kada se govori o klasi vojno-tansportnih aviona.

Poslednja velika aktivnost na relaciji Rusija-Srbija u kojoj su ključnu ulogu imalu ovi avioni, tiče se prebacivanja grupe specijalista iz RHBZ (srb. ABHO) ruske armije, koji su došli u Srbiju da pruže podršku u borbi protiv pandemije koronavirusa. Tada je po naredbi predsednika V.V.Putina rusko Ministarstvo odbrane obrazovalo vazduhoplovnu grupu u kojoj je učestvovala cela jedna eksadrila Il-76MD, koji su u kratkom vremenskom roku prebacili ceo specijalističko-medicinski tim sa 14 jedinica dezinfekcione tehnike i velikim brojem zaštitnih sredstava i medicinske pomoći koju je Srbiji uputila Ruska Federacija. Ista avio-transportna grupa je otišla u pomoć i Italiji, inače članici NATO, koja je na severu zemlje pretrpela teške žrtve usled pandemije koronavirusa.

Oklopno borbeno vozilo točkaš „Lazar-3“ ima formulu pogona 8×8 i urađeno je po svim kriterijumima vodećih vozila ovog tipa. Ono obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim operacijama, ali i klasičnim sukobima.

Šta se dešava u Americi saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA