Najnovije

SUDAR TITANA NA TIHOM OKEANU: Kina odgovorila na sve veće prisustvo američke mornarice na Pacifiku!

Mornarica kineska Narodnooslobodilačka armija (PLA) je krajem marta meseca kada su SAD često slale ratne brodove i ratne letelice, upadala u borbene vežbe sa površinskim brodovima, podmornicama i borbenim mlaznicama.

Kineska mornarica (Foto:chinamil.com)

Stručnjaci su u četvrtak rekli da su vežbe pokazale da mornarica PLA može efikasno kontrolisati i zaštititi vode dok nastavlja da poboljšava svoje borbene sposobnosti.

Mornarička baza pod komandom PLA Sautern Tietr (Southern Theatre, srp. Južno pozorište) organizovala je vežbe flote krajem marta pomoću scenarija borbe u Južnom kineskom moru, navodi se u saopštenju komande PLA Sautern Tietr objavljenom u sredu.

Uključujući površinske brodove, podmornice i borbene avione testirano je više od 20 subjekata, uključujući protivavionske, protivbrodske, protivpodmorničke projektile, odbrana od kopnenih napada, pomorsko punjenje, plovidbu flotom i ratni politički rad, navodi se u saopštenju.

Vežbe su pokazale novu karakteristiku PLA-ove mornarice u Južnom kineskom moru: višedimenzionalno, s koordinacijom ratnih brodova, podmornica i ratnih aviona, rekao je u četvrtak Global Tajmsu vojni ekspert iz Pekinga Vej Dongku.

Ove taktike će pomoći mornarici PLA da efikasno kontroliše i zaštiti povezane vode, ostrva i grebene, jer borbena sposobnost kineske vojske da brani Južnokinesko more i dalje raste, rekao je Vej.

Vežbe su usledile nakon što je američka vojska u poslednje vreme često slala ratne brodove i ratne avione u Južno kinesko more. Američki razarač prošao je 10. marta kroz teritorijalne vode Kine kraj ostrva Ksiša, a udarna grupa nosača aviona Teodor Rusvelt i udarna grupa američkog amfibijskog napadnog broda izvele su zajedničke vežbe u Južnom kineskom moru 15. marta.

Nakon što je na Teodor Rusveltu izbila epidemija koronavirusa, SAD su u utorak ponovo uputile patrolni avion P-3C u ovu oblast, izvestila je u sredu Kineska centralna televizija pozivajući se na strane izveštaje.

Izbijanje Kovid-19 značajno je smanjilo sposobnost razmeštanja ratnih brodova američke mornarice u azijsko-pacifičkom regionu i očekivalo se povećanje razmeštanja ratnih aviona, tako da može zadržati svoje prisustvo istovremeno stekavši obaveštenost, rekao je Vej.

Kineska vojska je tokom vežbi pokazali da je sposobna da otera uljeze i neprijatelje rekao je.

Na pitanje o čestim američkim vojnim aktivnostima u Južnom kineskom moru, portparol kineskog ministarstva odbrane Ren Guokiang rekao je na redovnoj konferenciji za štampu 26. marta da su akcije SAD ugrozile bezbednost primorskih zemalja u regionu i potkopale mir i stabilnost. Kineske trupe preduzeće sve neophodne mere kako bi odlučno odbranile nacionalni suverenitet i bezbednost, rekao je Ren.

Kako su mornari ispratili smenjenog kapetana saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA