Najnovije

DRAMATIČNA SITUACIJA ŠIROM SRBIJE! "Sačuvati prava radnika! Ne sme da se pređe u logiku radnog logora" (VIDEO)

“Neće ovo biti laka kriza i svesni smo da će biti i recesije i pada proizvodnje, ali imperativ je da radnici sačuvaju svoja prava i da sredstva pomoći privredi dođu što pre jer ako se bude čekalo, to jedan deo malih privrednika neće preživeti”, rekao je Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

Radnici Jure (Foto: Jutjub)

Svaka socijalna mera mora biti usmerena na one kojima je najpotrebije, zato smo odmah i kritikovali ideju o 100 evra za svakoga, istakao je on.

Najveći sindikati apelovali su na krizni štab i Vladu da se u fabrikama južnokorejske kompanije "Jura", u Leskovcu, Nišu i Rači, zaštite zaposlene i, kako navodi Savez samostalnih sindikata, "zaustavi hir poslodavaca", koji radnicima ne obezbeduje adekvatne uslove za rad u vreme epidemije.

Posle jučerasnjeg višesatnog protesta u Leskovcu, i radnici niškog pogona Jure jutros nisu hteli u proizvodni pogon. Radnici fabrike u Rači jutros su došli na posao u prvu smenu, čime je prekinut dvodnevni zastoj u proizvodnji.

"Radnici naravno da traže svoju zaštitu, a svi sad polažu veliki test solidarnosti. Sad možemo samo da apelujemo i upozoravamo, ali evidentiramo svako kršenje radnih prava, a kasnije kad prođe vanredno stanje ćemo otvoriti taj prostor u raspravama", kazao je on.

Stojiljković je naveo da nije dobro da se pređe u logiku radnog logora, da postoje primeri kao u Juri da morate samo da radite i to "bez prava na sigurnost i bez prava da pitate šta je sa vašim pravima".

Mere zaštite na radu treba implemetirati, rekao je govoreći o slučaju fabrike Jura.

"Trebalo bi da postoje mehanizmi koji insistiraju da se poštuju prava, zaštiti život i zdravlje ljudi... da se uvede moratorijum na otpuštanja i na sužavanje prava", kazao je on.

Saša Marković, predstavnik sindikata Nezavisnost fabrike Jura, rekao je da su radnici u toj fabrici počeli da rade juče pošto je sa epidemiolozima i poslodavcem dogovoreno uvođenje osnovnih mera zaštite.

"Osećamo se bezbednije nego pre neki dan kada nisu primenjivane ove mere", kazao je.

Upitan o podatku da su im poslodavci nudili po hiljadu dinara dnevno više za svaki dan koji dođu na posao, on je rekao da su se dogovarali o zaštiti, a ne o novcu.

Govoreći o današnjoj pobuni radnika, on je naveo da je poslodavac danas uveo treću smenu od ponedeljka i rad subotom, zbog čega su radnici negodovali. Ipak, kako je precizirao, odustalo se od ideje rada subotom, dok je rad u trećoj smeni ostao.

Rekao je i da dalja akcija zavisi i od situacije u kojoj se nalazi cela država.

"Verujemo u Institut za javno zdravlje i u epidemiologe", zaključio je on.

Pročitajte OVDE ispovest nultog pacijenta koji se izlečio od korone.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA