Najnovije

VUČIĆ PORUČIO IZ MOSKVE: "Putin u oktobru stiže u Beograd! Dao mi je mudre savete kako da branim KiM pred Amerikancima"

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da će doći u Srbiju u oktobru, preneo je posle sastanka u Moskvi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić i Putin (Foto: Kremlin.ru)

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, o Putinovom dolasku u Srbiju. On je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Biće to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save", rekao je Vučić.

To će, kaže, biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik je podsetio da će sutra, na Vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, kojoj će i sam prisustvovati, učestvovati pripadnici Vojske Srbije.

"Bićemo ponosni kada u Moskvi budu marširali momci sa srpskom zastavom", podvukao je Vučić.

On je podsetio da je srpski narod, srazmerno broju stanovnika, peti ili šesti najstradalniji narod na svetu.

"Time možemo da se ponosimo i ne dozvolimo falsifikovanje istorije", rekao je Vučić.

Predsednik je zaključio da je imao veoma dobar razgovor sa Putinom.

"Ima stvari o kojima nikada ne možete javno da govorite, ali očekujem dalje jačanje poverenja i još bolju saradnju u budućnosti. Zahvalan sam Putinu na dobrim rečima i toplom gostoprimstvu", rekao je Vučić i preneo da mu je Putin pred kamerama uputio otvorene čestitike za, kako je rekao, ubedljivu pobedu na izborima.

Putin poštuje Srbiju

Vučić je rekao da mu je ruski predsednik na mudar način preneo svoje mišljenje po pitanju Kosova i Metohije, pre svega, poštujući stavove Srbije.

"Pričali smo o svim idejama u svetu i načinima za rešavanje kosovskog problema, i, ako mogu tako da kažem, Putin je na jedan mudar način iskazao svoje mišljenje, pre svega, poštujući stavove Srbuje. Rusija poštuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje", rekao je Vučić na pitanje da li mu je ruski predsednik savetovao kako dalje da nastupa po pitanju rešavanja kosovskog pitanja na međunarodnoj sceni.

NJemu je, dodaje, bilo važno da čuje Putinove stavove i misli po pitanju Kosova i Metohije.

"Suviše je Putin mudar i veliki da bi nešto radio direktno, ali na pametan način ume da ukaže na određene stvari i na tome sam zahvalan", rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da će u četvrtak otputovati u Brisel, gde će razgovarati sa najvišim predstavnicima EU, a odatle u Vašington.

“U četvrtak uveče ću se sa sastati, između ostalih, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a u petak, pretpostavljam, sa Sarl Mišelom, nadam se i da će naš veliki prijatelj Donald Tusk imati vremena da nas primi, i naravno sa Miroslavom Lajčakom. Kada završim te sastanke, pravac na aerodrom u Vašington”, rekao je on.

Upitan koje je njegovo mišljenje vezano za takmičenje EU i SAD u pronalaženju rešenja za kosovski problem, kazao je da je Srbija mala, ali uspravna zemlja, koja mora da vodi računa da se malo kome zameri, ali uvek zaštiti svoje vitalne i državne interese.

“To da sve znam kao svi Srbi, čak i da znam, ne moram sve da kažem”, dodao je on.

Na pitanje da li je tačno pisanje pojedinih medija da će se na sastanku u Vašingtonu pojaviti i američki predsednik Donald Tramp, Vučić je kazao da ne veruje u to i dodao da bi se američki predsednik pojavio ako bi se došlo do nekog rešenja.

“Mislim da je Ričard Grenel potvrdio da će se razgovori voditi o ekonomskim odnosima”, podvukao je on.

Vučić je kazao da nije slučajnost što su Amerikanci podržali ideju “mini Šengena”, jer on donosi bolji život Balkanu, slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, čime bi ljudi zaboravili na sve nedaće i pošasti.

“Ta ideja je velika, bez obzira što je jednim delom srpska, pa je zbog toga neki odbacuju. Naučili smo 90-tih da se sve odbaci što je srpsko. Ima vremena to je budućnost”, naglasio je on.

Teški razgovori u Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u Vašingtonu imati teške razgovore, ali da narod ni ne bira nekog zbog lepih stvari, već da se bori i vodi računa o našim nacionalnim interesima.

On je rekao da nikome neće biti prijatni ti razgovori, niti je prijatno da se sretne sa predstavnicima Prištine, ali da se na razgovore mora ići.

Upitan da li očekuje nove provokacije Prištine, kaže da ga to ne zanima i oni koji govore 'neću ovo, neću ono', to rade ako imaju neki psihološki problem.

"Ako imate sigurnost u sebe, ne treba vam to", rekao je Vučić.

On je napomenuo i da se pričalo o tome da će na Vidovdan potpisati nezavisnost Kosova, ali da posle izbora i onoga što je najavio Ričard Grenel da će se razgovarati o ekonomskim temama, sada to više ne pominju, ali se niko posle toga nije ni izvinio.

Ponovio je i da je sa Putinom do sada imao 17 susreta i da je današnji bio jedan od najboljih.

Veoma dobar razgovor s Putinom

Vučić je izjavio da je sa Putinom imao veoma dobar razgovor o svim ključnim političkim pitanjima, a pre svega o KiM i celokupnoj situaciji u regionu i svetu, kao i da je od Putina dobio dobre analize i određene savete.

Vučić je istakao da je veoma zadovoljan tim razgovorom i da su politički odnosi veoma bliski između naše dve zemlje.

"Dobio sam određene savete i dobre analize od predsednika Putina", dodao je on.

Kaže da su razgovarali i o našim ekonomskim odnosima i da su dve zemlje u prva tri meseca uprkos koroni imale uvećanje trgovinsike razmene od sedam odsto.

"To je gotovo neverovatno, razgovarali smo i šta još možemo od ekonomske saradnje da uradimo i uvećamo našu trgovinsku razmenu", kazao je Vučić.

Kaže da je bilo reč i o radu RŽD na srpskim prugama i dodaje da Rusi to rade veoma kvalitetno.

Predsednik Srbje je rekao da je sa Putinom pričao i o vojnotehničkoj saradnji dve zemlje, kao i oko izgradnje gasovoda i kada će da poteče prvi gas kroz Srbiju.

Pročitajte OVDE koji je plan Donalda Trampa za KiM.

Izvor: Tanjug/RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA