Najnovije

AMERIČKI ANALITIČAR: Na koji način sankcije SAD-a cementiraju uticaj Rusije, Kine i Irana na sirijsku geopolitičku orijentaciju

Primedba američkog izaslanika DŽejmsa F. DŽefrija, kao i to da Vašington više ne traži Asadovo uklanjanje, trebali bi se uzimati sa zrnom sumnje, jer promena režima u Siriji ostaje prioritet Amerike, tvrdi analitičar za međunarodne poslove i sigurnost Mark Sleboda objašnjavajući kako su američke sankcije ubrzale približavanje između Sirije, Rusije, Irana i Kine.

Američka vojska (Foto: marines.mil)

Sirijski ministar spoljnihih poslova Validal-Mualem naglasio je u utorak da američki “Cezarov zakon” o civilnoj zaštiti Sirije za cilj ima izgladnjivanje građana Arapske Republike. Pored toga, najnovija skupina sankcija usmerena je na one koji su uključeni u aktivnosti obnove u ratom razorenoj zemlji.

“Cezarov zakon” stupio je na snagu 17. juna i uveo sankcije 39-orici sirijskih zvaničnika, uključujući predsednika Bašara al Asada i njegovu suprugu, te predvidio kazne protiv bilo kojeg globalnog aktera koji posluje s Damaskom. Ipak, sirijski ministar spoljnih poslova izrazio je uverenje da će Damask uspeti prevladati izazov.

Američke sankcije služe za promenu režima

Jačanje Trampove administracije u smeru “ilegalnog ekonomskog rata sankcijama” nametnute Arapskoj republici označava “pomak u metodologiji” u dugotrajnoj politici promene režima protiv Sirije, kaže Mark Sleboda, američki vojni veteran i analitičar.

Prema vojnom veteranu, SAD su se usredotočile na sprovođenju sankcija budući da rat s džihadistima, otvorena vojna invazija kao i okupacija sirijske teritorije i resursa do sada nisu uspeli ostvariti glavni cilj Vašingtona: promenu režima u Damasku.

“Sankcije su višestruke te su usmerene zasebno prema: sirijskom predsedniku, njegovoj porodici i najvišim zvaničnicima, sirijskoj političkoj i ekonomskoj eliti i većinskom sirijskom stanovništvu”.

Iako Bela kuća tvrdi da mere “nisu namenjene nanošenju štete sirijskom narodu”, ona nastoji učiniti da sirijski narod “vrišti” od pogoršanja ekonomskih uslova kako bi, prema rečima Slebode, došlo do “povećavanja nezadovoljstva sirijske elite daljnjim osiromašivanjem i izolacijom”.

“Evolucija američke politike prema Siriji najbolje se opisuje kao “promeni režim ili ćemo mi spaliti zemlju. Promena režima ili okupacija zemlje. Promena režima ili izgladnjivanje zemlje”, smatra analitičar.

SAD je desetlećima instrumentalizovao svoju sankcijsku politiku protiv Sirije i postepeno pojačavao ograničenja od početka građanskog rata 2011. godine. U aprilu 2020. Veću bezbednosti UN-a, stalni predstavnik Rusije pri UN-u, Vasili Nebenzia, naglasio je kako niz sankcija koje su SAD, EU, Kanada i Turska Siriji nametnule tokom godina predstavljaju ozbiljan izazov zemlji, usred pandemije koronavirusa, jer sprečavaju sposobnosti i mogućnosti država da medicinski i na druge načine pomognu Arapskoj republici.

“Asad ne mora otići.” Šta se nalazi iza napomene Vašingtona?

Primedba posebnog predstavnika za angažman u Siriji DŽejmsa DŽefrija, da SAD više ne insistiraju na tome da Asad “mora ići” ne znači nikakvu promenu mišljenja među Vašingtonovim političarima, sugerira Sleboda, dodajući da izjava izaslanika o tome da američke sankcije menjaju “ponašanje režima”, ne treba uzimati po nominalnoj vrednosti ili ozbiljno.

“Među dugim popisom sankcija protiv Sirije nisu samo sektorski i sekundarni odeljci protiv sirijske ekonomije, već i posebne pojedinačne sankcije koje ciljaju na sirijskog predsednika, njegove visoke zvaničnike, pa čak i njegovu suprugu i porodicu. Promena režima ‘nije cilj ovog ilegalnog ekonomskog rata, već se radi o obmanjivanju i surovoj sofistici’, naglašava analitičar.

Izjave Vašingtona zapravo nisu ništa novo, napominje on, podsećajući da “datiraju od vremena kada je Tramp preuzeo vlast u SAD-a i promenio ton u Vašingtonu u skladu s njegovom predizbornom retorikom protiv politike ‘promene režima’ u inostranstvu”. Međutim, američka se politika prema Siriji toekom godina nije menjala, samo se promenila retorika Vašingtona.

Protivsirijske sankcije imaju negativne posledice na celo okruženje

Trampova politika sankcija nedavno je naišla na neke kritike od strane Stratfora, američke geopolitičke platforme za obaveštavanje, koja se ponekad naziva i “CIA-om u seni”. Entitet je sugerisao da će sankcije Bele kuće nametnute Siriji zadržati Arapsku republiku “čvrsto u ruskom i iranskom kutu”. Prema Slebodi, geopolitički uticaj sankcija je čak i veći nego što se prvotno mislilo te negativno utiče na “gospodarstvo okruženja kao i na stabilnost okolnih država”.

“Već je široko primećeno u zapadnim i zalivskim medijima da brutalne sankcije prema Siriji imaju pogubni udar i na privredu i narode Libana, Iraka, američke marionetske kurdske ”pseudo” države na istoku Sirije, Jordana i drugde, budući da su te regionalne ekonomije međusobno povezane i međusobno zavisne o međusobnoj trgovini”, ističe Sleboda.

Prema analitičaru, teške posledice američke sankcijske politike “zasigurno će dodatno politički destabilizovati Levant i Bliski Istok, što će dovesti do začaranog kruga rezultirajućeg vakuuma vlasti.” Pored toga, neki u zalivskom Veću za saradnju osećaju zabrinutost zbog toga da bi ih sankcije mogle sprečiti da se pomire s Damaskom i sudeluju u unosnim projektima obnove Arapske Republike, kao i da steknu neke političke uticaje protiv sirijskih vlasti, smatra Sleboda.

Tako su se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) našli ispred ”američkih ciljnika” zbog zbližavanja s Asadovom vladom i otvaranja veleposlanstva u Damasku, što se dogodilo 17. juna. DŽejms DŽefri opomenuo je UAE, zapretivši im primenom novog Cezarovog zakona: “Svako ko se bavi ekonomskim aktivnostima, bilo u UAE-ma ili u drugim zemljama …, može biti meta tih sankcija”, rekao je američki zvaničnik.

Čini se da će obnova i ulaganja u Sirijsku arapsku republiku ići isključivo iz Rusije, Irana, Kine i drugih, naglašava Sleboda, dodajući da će se time “dodatno učvrstiti uticaj tih država na geopolitičku orijentaciju Sirije, ako se ikada sumnjalo u tako nešto”.

Vojska granatirala položaje neprijatelja u munjevitoj akciji! Više o tome OVDE.

 

Izvor: logicno.com/ H.I.

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA