Najnovije

"AKO SE TO DESI, POTPISALI SMO SMRTNU PRESUDU": LJudi iz Trampove stranke su mu okrenuli leđa i žele da ga unište (VIDEO)

Već nekoliko meseci na televiziji u Vašingtonu i okolini vodi se se žestoka kampanja protiv predsednika Donalda Trampa koju finansiraju ugledni republikanci. NJihov cilj je da na predsedničkim izborima u novembru pobedi njegov demokratski protivkandidat DŽozef Bajden.

Donald Tramp (Foto: flickr)

Kako je za “Vašington post” rekao DŽon Viver, veteran republikanske izborne kampanje i jedan od osnivača lobi grupe “Projekat Linkoln”, njihova TV-kampanja ima cilj da se republikanci i njihove pristalice oslobode demona prošlih decenija, razmisle u čemu su grešili počev od osamdesetih godina i o tome kako su se konzervativci toliko udaljili od sopstvenih vrednosti da je Senat u postupku za izglasavanje nepoverenja mogao da oslobodi krivice nekoga kao što je Donald Tramp.

Viver priznaje da je i sam doprineo aktuelnom rasizmu svojim političkim odlukama: pomogao je bivšem ministru pravde DŽefu Sešensu da devedesetih godina uđe u Senat, iako je u prošlosti vodio rasističku politiku.

- Da li sam bio među onima koji su utrli put sadašnjoj situaciji? – rekao je Viver u intervjuu.

- Da, svakodnevno moram da se borim s tim.

Prvi korak ka obnovi i spasavanju Republikanske partije jeste predaja vlasti demokratama, smatra Viver, kako u Beloj kući, tako i u oba doma u Kongresu.

Grupu za lobiranje osnovalo je osam iskusnih republikanca, koji su projekat objavili u decembru prošle godine u “NJujork tajmsu”. Najpoznatiji među njima je DŽordž Konvej, suprug Trampove savetnice Kelien Konvej.

Tramp treba da se oseti napadnutim

U maju su objavili video “Mouring in America” (Žalost u Americi) u kome su prikazani zapuštene četvrti, gladni ljudi, uplašene porodice obolelih od kovida-19. To je izvrgavanje ruglu predsednika. Otpadnici su razbesneli Trampa, što im je donelo pozamašne donacije. Do sada su sakupili 20 miliona dolara, pri čemu polovinu tog iznosa čine donacije manje od 200 dolara. Za kampanju su potrošili 8,5 miliona dolara.

Trampove pristalice ih optužuju da su osnovali grupu za lobiranje samo da bi sebi strpali u džep milione dolara tako što svojim kompanijama poveravaju snimanje precenjenih reklamnih spotova, prenosi n-tv.de.

- Tramp treba da zna s kim ima posla – kaže za "Voks" Rid Gejlen, jedan od osnivača.

U jednom spotu se postavlja pitanje zašto Tramp štiti bivšu saučesnicu DŽefrija Epstajna, dok drugi veliča “druga Trampa” na ruskom jeziku. Spot “Make China Great Again” (Učinimo Kinu ponovo velikom) implicira izdaju.

Republikanskim biračima koji se već kolebaju takva reklama mogla bi da pruži osećaj da je u redu da biraju Bajdena, jer će time, na srednjoročnom planu, pomoći i vlastitoj partiji.

Pre dve nedelje “Projekat Linkoln” objavio je odgovarajući spot, u kome se kaže: “Šef Trampovog tima za izbornu kampanju je kriminalac. Zamenik šefa za izbornu kampanju je kriminalac. NJegov savetnik za spoljnu politiku je kriminalac. NJegov privatni advokat je kriminalac. (….) Ovo nije tim za izbornu kampanju, to je kriminalno preduzeće teško milijarde.”

Luksuzan život šefa tima za izbornu kampanju

Bred Parskejl je postao šef Trampovog tima za izbornu kampanju 2020, ali nedavno je doživeo PR poraz u Tulsi kada je Tramp govorio pred polupraznom dvoranom. Onda je “Projekat Linkoln” objavio video o njemu, koji sugeriše da živi rasipničkim životom na račun predsednika: ima jahtu, “ferari”, kuće na obali i priređuje lude žurke. Tramp ga je i zbog toga smenio, piše “Volstrit žurnal”.

Kao što su organizatori i očekivali, predsednik reaguje na propagandne spotove tako što se javno brani. Na mitingu u Tulsi je izdvojio značajan deo vremena da bi pokazao da može da pije vodu držeći je jednom rukom i objasnio da je strčao niz rampu pored govornice u vojnoj akademiji “Vest Point” zato što je bila "klizava".

Prethodno je u spotu lobi grupe pod naslovom “Trampu nije dobro” prikazan kao slab i nesposoban za rad, po uzoru na njegovu izbornu taktiku u kojoj nastoji da prikaže Bajdena kao starog i dementnog.

Strah od političke smrti

Viver kaže da grupa želi da se stane na put antidemokratskim taktikama, kao što su prekrajanje granica izbornih jedinica kako bi se dobila većina glasova i onemogućavanje glasanja. Glasači i dalje moraju lično da se registruju, a ova grupa želi da se proces odvija automatski, te da se olakšaju izbori Afroamerikancima i siromašnim ljudima. Ovo će naterati republikance da se “stvarno bore za glasove”, uveren je Viver. Onda će Republikanska partija postati bolja. Ako se to ne desi, “potpisala je smrtnu presudu”.

Suhoj presreo američkog Posejdona! Više o tome OVDE.

 

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA