Najnovije

"Postoje alternative maskama" (VIDEO)

Pedagog Goran Vilotjević kazao je u emisiji “Sve je to život” da školski sistem u Srbiji zaboravlja decu, bezbednost nastavnika I učenika. On je objasnio da bi trebalo da se vodimo primerima u svetu i naveo Austriju kao primer gde se nastava obavlja redovno u mestima gde nema zaraze koronom, a onlajn je nastava u opštinama koja su žarišta.

Goran Vilotijević (Foto: Helm Kast)

“Problem je u tome što bi kod nas krizni štab morao da kaže tačno gde koliko ima zaraženih, da daju precizne podatke , a kod nas su do sada bili dosta kontradiktorni . Zašto bismo u opštinama u kojima nema zaraze delili decu I terali nastavnike da pričaju sa maskom na ustima po sedam časova. U Španiji su to rešili tako što su napravili stakleni pano iza koga stoji nastavnik I ne mora da nosi masku sve vreme, već može normalno da priča. Problem je kod nas I sa opterećenjem nastavnika koji imaju po sedam, osam časova na koje kada se dodaju dežurstva I priprema to je rad preko norme “, kazao je Vlitjević gostujući u emisiji “Sve je to život “ u produkciji Helm Kasta.

On je ocenio da nastavnici rade kao na taksimetar u novim uslovima.  Vilotjević je ocenio da je kod nas online nastava neadekvatna I da bi mogla da se radi mnogo kvalitetnije.

“Ovo je nešto novo u celom svetu, svi eksperimentišu. Mi prenosimo iskustva iz sveta ,ali bi bilo lepo da se vremenom dođe do nekih boljih rešenja “, kazao je Vilotjević I dodao da sam sistem nastave nije prilagođen učenicima zbog čega deca u školu kreću s radošću, a završavaju je s bežanjem sa časova.

“U školama potenciramo samo par vrsta inteligencija , od brojnih koje imamo. Mi vrlo često ne potenciramo na talentima dece u školama, već je to znanje u kome je nastavnik kao audio knjiga, a deca ponavljaju naučeno. Škola ne prepoznaje talente. Dobrobit deteta treba da bude cilj obrazovanja”, kazao je Vilotjević.

On je dodao da obrazovanje treba da priprema dete za život koji sledi ,a da se uslovi menjaju I da je svet tehnološki napredovao, pa bi taj napredak trebalo da se prati kroz školstvo.

“Dete treba da pripremimo da uči, da radi I da se snalazi. Mi decu Teramo da uče nepotrebne stvari , da uče činjenice. To je bespotrebno , jer će posle nedelju dana deca to da zaborave. Ne poštujemo interesovanja dece. Deca vole da uče, ali ono što ih zanima I što je primenjivo. A učenjem u školi oni ne stiču znanja o celoj pojavi nego o fenomenu”, kazao je Vilotjević.

On je dodao da “ukoliko želite da dete ne nauči ništa dajte mu mnogo činjenica i mnogo predmeta”.

Vilotjević je kazao da srpsko društvo  uprosečeno  I da bi trebalo  kroz školu pomoći onima koji su talentovani ,a to se čini “razvijanjem kritičkog mišljenja”.

O tome kakva je uloga nastavnika I roditelja , koliko je potrebna saradnja u obrazovanju dece , o roditeljstvu i odnosu roditelja prema deci koji pokazuje u kom pravcu će se deca razvijati pogledajte u emisiji “Sve je to život” u produkciji Helm Kasta.

Autor i voditelj emisije Olivera Milivojčević.

Deca se zarazila koronom u školi, više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA