Najnovije

DA LI ĆE SE OPET LIBIJOM VIORITI ZELENE ZASTAVE DŽAMAHIRIJE: Gadafijev sin kandidat za predsednika - prognoziraju mu pobedu (VIDEO)

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog predsednika Muamera al-Gadafija, registrovao se kao predsednički kandidat za izbore 24. decembra, rekao je zvaničnik iz izborne komisije, a prenosi Al DŽazira

Gadafijev sin potpisuje kandidaturu (Foto: Jutjub/RIA)

“Saif al-Islam al-Gadafi podneo je svoju kandidaturu za predsedničke izbore Kancelariji Visokog nacionalnog izborne komisije u južnom gradu Sebha”, stoji u saopštenju komisije u nedelju.

Mlađi Gadafi je jedan je od najistaknutijih kandidata, a na popisu je i odmetnuti istočni zapovednik Khalifa Haftar, premijer Abdula Hamid Dbeibaha i predsednik parlamenta Aguila Saleha.

Na fotografijama koje su distribuirane na društvenim mrežama vidi se kako Gadafi, sa sedom bradom i naočarama i tradicionalnom smeđom haljinom i turbanom, danas potpisuje dokumente u registracijskom centru u gradu Sebha na jugu zemlje.

Uprkos javnoj podršci većine libijskih frakcija i stranih snaga za izbore 24. decembra, glasanje je i dalje pod znakom pitanja jer se rivalski entiteti raspravljaju oko pravila i rasporeda.

Izbori su zamišljeni kao ključni trenutak u mirovnom procesu koji podržavaju UN za okončanje decenije nasilnog haosa koji je privukao regionalne sile i podrio stabilnost Mediterana od pobune protiv Moamera Gadafija 2011. koju podržava NATO.

Saif al-Islam Gadafi će verovatno „igrati“ nostalgijom za erom pre pobune 2011. koju je podržao NATO, a koja je zbacila njegovog oca i dovela do decenije haosa i nasilja. Analitičari kažu da bi on mogao biti najverovatnije pobednik. Ipak, ako pobedi i ako izbori uopšte budu održani, biće mu izuzetno teško da upravlja podeljenim frakcijama u Libiji.

Obrazovao se na prestižnom univerzitetu u Londonu i tečno govori engleski, a Saifa al Islama Gadafija su mnoge vlade svojevremeno smatrale prihvatljivim licem Libije koja je prozapadna i mogući naslednik.

Ipak, kada je 2011. izbio ustanak protiv duge vladavine Moamera Gadafija, Saif al-Islam je odmah izabrao lojalnost porodici i klanu umesto brojnim prijateljstvima na Zapadu, rekavši televiziji Rojters: „Mi se borimo ovde u Libiji i za Libiju.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA