Najnovije

DEFEKTOLOG UPOZORAVA: U Srbiji raste broj dece sa posebnim potrebama! (VIDEO)

Novo izdanje emisije “Bitno“ na TV Helmkaast jutjub kanalu donosi razgovor sa dugogodišnjim direktorom Osnovne škole za decu sa posebnim potrebama “Sava Jovanović Sirogojno“ Salimom Gorancem.

Salim Goranac. (Foto: Jutjub)

Svoj prvi radni odnos zasnovao je u toj ustanovi i kao defektolog oligofrenolog, po preseljenju škole iz neuslovnog prizemlja crkvene opštine pri Bogorodičinoj crkvi u Zemunu u renovirano zdanje u Prizrenskoj, izabran za direktora. Za vreme njegovog mandata škola je moderno opremljena, iz donacija i sredstava od projekata obezbeđena su nasavremenija didaktička i rehabilitaciona sredstva, napravljen Isceliteljski vrt oko škole, držane brojne konferencije, susreti i manifestacije. Organizovao je stručne mobilne timove za ranu detekciju poremećaja kod dece veeć na predškolskom uzrastu, kao i pomoć i edukaciju i za roditelje. Iz tog iskustva proistekli su zaključci, koje Goranac saopštava u emisiji, da se procenat dece sa posebnim potrebama u Srbiji povećaava sa standsrdnih 12 posto u populaciji na 13-14 procenata.

Pored toga što je škola “Sirogojno“ dobila slanu pećinu, najsavremenije senzorne i motoričke sobe, Goranac je aplicirao za bazen, koji je moćna terapija, posebno za decu obolelu od autizma. Planirao je da za najmanje 80 mesta proširi nedovoljne postojeće kapacitete u Beogradu za dnevni boravak dece i omladine sa posebnim potrebama u 600 kvadrata potkrovlja, uveo lift u zgradu sa četiri sprata…

Za svoj rad Goranac je nagrađen najvišim opštinskim priznanjem – zaslužni građanin Zemuna.

Na redovnom konkursu za izbor direktora izabran je većinom glasova, a onda je jedan telefonski poziv presudio da može bilo ko, samo ne on!

Ustaško divljanje u Splitu na dan osnivanja NDH! Više o tome OVDE.

Izvor: HelmKast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA