Najnovije

ŠIPTARI HOĆE SRPSKE SVETINJE! Dečane i Gračanicu žele da pretvore u javne toalete?

Kurti i Vjosa Osmani zahtevaju da Priština preuzme brigu o ovim pravoslavnim svetinjama, a ukoliko se to dogodi, one će vrlo verovatno doživeti sudbinu Saborne crkve u Prištini i crkve u Samodreži koje su pretvorene u javne klozete i smetlišta.

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. (Foto: Jutjub)

„Zahtevamo od Uneska da Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Manastir Gračanicu i Crkvu Bogorodice LJeviške u Prizrenu ukloni sa spiska ugroženih spomenika i da im se promeni zemlja porekla gde su oni zavedeni“.

Ovo je Aljbin Kurti, premijer lažne države Kosovo, napisao u pismu koje je poslao Unesku, a pored njega, potpisnici su još i Vjosa Osmani, predsednica nepriznate zemlje, i Gljauk Konjufca.

Oni zahtevaju da Priština preuzme brigu o ovim pravoslavnim svetinjama, a ukoliko se to dogodi, one će vrlo verovatno doživeti sudbinu Saborne crkve u Prištini i crkve u Samodreži koje su pretvorene u javne toalete i smetlišta!

- U ime institucija Kosova, artikulisali smo neke konkretne zahteve. Prvo, tražimo da se četiri kosovska spomenika koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine uklone iz kategorije „u riziku“ jer su se bezbednosne okolnosti potpuno promenile. Kao drugo, pozvali smo ih da pregledaju zastarelu terminologiju jer se u izveštajima i dokumentima Uneska i dalje spominju „Autonomna pokrajina Kosovo“ i „Privremene institucije samouprave u Prištini“. Treće, tražili smo početak procesa za promenu države koja je odgovorna za ova četiri spomenika, da se izbriše Srbija a da se upiše Kosovo, navodi se u pismu Kurtija, Osmani i Konjufce.

Bez obzira što je spaljeno i potpuno uništeno na desetine pravoslavnih svetinja na KiM i što se, gotovo redovno, u poslednjih nekoliko godina dešavaju napadi na crkve, potpisnici pisma uveravaju Unesko da će se „kao i ranije, i u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira“. Kurti je poslao i cirkularno pismo na adrese više od 50 premijera evropskih i zemalja sveta u kojem se žali na odluku organizacije „Evropa Nostra“ da Manastir Visoki Dečani uvrsti na listu ugroženog nasleđa. To pismo poslao je i premijerki Srbije Ani Brnabić.

Kurti je napisao i da su pravoslavne svetinje na KiM u dobrom stanju i da su potpuno bezbedne. On je, ipak, u pismu izostavio da navede da su mnogi manastiri i crkve pod konstantnom zaštitom policije i Kfora i da su mnogi od njih i dalje opasani bodljikavom žicom.

- Strašne su te njihove namere i ne dao bog da se ostvare! Bolje da nam svetinje čuvaju Turci nego oni, čak ni Turci kad smo bili pod njima nisu radili ono što su Albanci i što još rade! Mi imamo svetinje po svim državama Evrope i regiona i te države se sa velikim poštovanjem i brigom odnose prema njima. Crkva Svetog Spiridona u centru Trsta je nedavno renovirana, renovirali su je Italijani, a znamo kako su Albanci ne tako davno renovirali naše svetinje na KiM, tako što su ih palili, rušili i pravili javne toalete od njih - kaže verski analitičar Željko Injac komentarišući ovo pismo.

Vladika raško-prizrenski Teodosije izjavio je da talas zahteva prištinskih zvaničnika da se srpski pravoslavni hramovi na Kosovu i Metohiji izuzmu iz međunarodne zaštite, predstavlja pokušaj njihovog prisvajanja.

- Mi smo danas svedoci nečega vrlo paradoksalnog, da drugi prisvajaju naše hramove. Zašto to čine? Zato što nemaju svoje i onda im je potrebno da prisvajaju ono što nije njihovo da bi tako gradili svoj identitet, da bi na taj način pokazivali da i oni, eto, imaju kulturu - rekao je vladika.

Ugroženo i srpsko stanovništvo i nasleđe

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poručilo je da uveravanja, stavovi i izjave prištinskih zvaničnika o takozvanoj brizi o kulturnom nasleđu mogu delovati uverljivo samo nekom ko uopšte ne poznaje situaciju na KiM, koju ne samo u skorašnjoj prošlosti, već i sada odlikuje atmosfera ugrožavanja i nasilja prema srpskom nasleđu i stanovništvu.

Vojska Srbije kreće na Bliski Istok! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA