Najnovije

SRPSKA I RUSKA VOJSKA NA GOLIJI: Humanitarna asistencija na delu

Srpski i ruski inžinjerci u okviru projekta "Humanitarna asistencija" trenutno rade na rekonstrukciji puta na Goliji, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Vojska na Goliji (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Zajednički, uz pomoć mehanizacije, meštanima tog planinskog kraja omogućiće da ponovo žive i rade kao i pre prošlogodišnjih poplava koje su ih ostavile bez važne putne deonice na teritoriji opštine Ivanjica, navodi se u saopštenju.

Angažovani su inžinjerci iz sastava Druge i Treće brigade kopnene vojske Srbije, kao i njihove kolege iz ruske vojske.

Kapetan prve klase Vladan Simonović iz Komande Druge brigade kopnene vojske istakao je da se ovaj projekat realizuje kroz bilateralnu vojnu saradnju vojski Srbije i Rusije, radi pružanja pomoći Opštini Ivanjica na otklanjanju posledica elemetarne nepogode koja ju je zadesila tokom prethodne godine.

"Reč je o rekonstrukciji puta u mesnoj zajednici Srednja Reka, na deonici koja se proteže od pravca sela Dajići, zaseoka Suva reka i zaseoka Sastavci, u ukupnoj dužini od 13 kilometara", naglasio je on.

Dodao je da je angažovano 24 pripadnika Vojske Srbije i 13 inžinjerijskih mašina, šest motornih vozila samoistovarivača i dva terenska motorna vozila.

Petnaestočlanu inžinjerijsku jedinicu Oružanih snaga Ruske Federacije, predvođenu potpukovnikom Tljegenom Davljetjarovim, čini komanda i ljudstvo koje izvršava radove.

"Zadatke koje izvršavaju inžinjerijske jedinice Vojske Srbije slični su onima koje mi izvršavamo u Rusiji i ruskim inžinjerijskim jedinicama. Tehnika nije ista, ali imajući u vidu da su na ovom zadatku angažovani stručnjaci u svom poslu, brzo su se prilagodili na „srpski način“ izvršavanja zadataka", rekao je on.

Saopšteno je da je saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije on ocenio najvišom ocenom.

"Nalazimo se u bratskoj državi, sa malo drugačijim geografskim uslovima, ali, inače, sve se radi kao kod kuće", rekao je Davljetjarov.

Predsednik Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović ističe da su radovi na deonici Dajići - Srednja reka - Staro selo - Sastavci bitni za opstanak ljudi na tom podneblju.

"Ovaj projekat mnogo će doprineti kada je reč o olakšavanju pristupačnosti i prilaza ovim krajevima, bilo da je reč o drvoprivredi, uzgoj stočarstva i ostalim privrednim delatnostima koje su zasupljene u ovom kraju", rekao je on.

Mitrović je zahvalio Vojsci Srbije, koja nije prvi put došla da pomogne ljudima ovog kraja, i nave da za meštane ona znači sigurnost.

Kako je Nemačka opljačkala i uništila Srbiju, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA