Najnovije

Čikiriz: Kosovo je iznad svake politike, mi insistiramo da se poštuje rezolucija 1244

Svaka srpska delegacija u pregovorima Beograda i Prištine, u rešavanju pitanja Kosova, koja bude branila interese Srbije imaće podršku koalicije NADA koju čine, Pokret obnove kraljevine Srbije i Demokratska stranka Srbije i mnogobrojna udruženja građana.

Čikiriz (Foto: POKS)

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS), Predrag Marsenić ocenio je na konferenciji za novinare da je "jasno da se u pregovorima zapelo" nakon najnovije runde dijaloga u okviru kog su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali u Briselu nekoliko dana ranije.

"Zapelo je zbog jedne strane, zato što jedna strana koja je potpisala određene obaveze, te obaveze ne poštuje ni na jedan način. A vi ste čuli u poslednjoj rundi, u ponedeljak, da su čak odbili da potpišu da će se uzdržavati od poteza koji vode ka destabilizaciji regiona. Nije bilo nikakve osude i pritiska od strane Evropske unije", rekao je Marsenić.

On je istakao da ta koalicija poziva državu da "učini apsolutno sve" da pokuša da pregovore oko Kosova vrati u Ujedinjene nacije.

"Tamo gde mi možemo imati određenu podršku od strane Rusije i Kine i onih država koje će se boriti za međunarodno pravo i naše pravo da se poštuje međunarodno pravo. Za koaliciju NADA Kosovo će uvek biti deo Srbije i mi ćemo istrajati u toj našoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije", rekao je Marsenić. Potpredsednik DSS rekao je da se oni zalažu za "zamrznute konflikte" i rekao da Albanci na Kosovu treba da imaju "maksimalnu autonomiju, ali ne i nezavisnost".

"Zajednica srpskih opština (ZSO) može da bude jedan oblik organizacije tamošnjih Srba, ali u okviru Srbije. Albanci treba da budu deo naše države i treba da imaju maksimalnu autonomiju, ali ne nezavisnost. I mi se protiv toga borimo", rekao je Marsenić.

Zamenik predsednika Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) ocenio da je svaka srpska delegacija u pregovorima u "teškom položaju", ali da mora da nastavi da poštuje Briselski sporazum, Rezoluciju UN 1244 i Ustav Srbije, odnosno da "niko ne sme da prizna nezavisnost Kosova".

"Dok tako bude nastupala, svaka srpska delegacija, ma ko je činio, imaće podršku koalicije NADA, kao što ćemo osuditi svaki postupak koji odstupa od Rezolucije 1244, Ustava Srbije, potpisanog Briselskog sporazuma, ili ne daj Bože, priznanja Kosova", izjavio je Čikiriz. Na pitanje da li ta podrška znači da su otvoreni za eventualne političke pregovore sa aktuelnom vlašću, ili su bliži stavu lidera pokreta Dveri Boška Obradovića koji je rekao "da će uvek biti opozicija, ali da vlasti daje podršku u rešavanju problema Kosova", Čikiriz kaže da je Kosovo "iznad svake stranke i iznad svake politike".

"Ovo uopšte nije pitanje međustranačkih odnosa, ovo je državno pitanje i pitanje budućnosti države Srbije. Tako da, kada govorimo o ovome uopšte nas ne zanima ni vlast, ni opozicija, ni međusobni odnosi stranaka. Interesuje nas konsenzus po najvažnijim državnim pitanjima", istakao je Čikiriz.

Koaliciju NADA čine Demokratska stranka Srbije (DSS), Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i 19 udruženja građana.

Kako je govorio dr Kon pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA