Najnovije

Patrijarh Porfirije prvi put otvoreno o protivnicima ustoličenja Joanikija na Cetinju (VIDEO)

U Hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu NJegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije prvi put je govorio o protivnicima predstojećem ustoličenju mitropolita Joanikija koje će biti održano 5. septembra na Cetinju.

Patrijarh Portfirije (Foto: Instagram video)

- Za jednu normalnu, prirodnu stvar po kojoj Crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, a u konkretnom slučaju vekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju, neko je proglasio da to ne treba tako da bude, iako mi sada nemamo drugo rešenje, jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno, bivamo definisani kao neko ko nešto na silu nameće, i kao neko ko ne razume situaciju i kao neko ko provocira. To je kao kad bi vam neko rekao vi ne možete da dišete jer taj vazduh ne pripada vama, a vi bez vazduha ne možete, jer je to prirodna i normalna stvar. I ustoličenje i sve što Crkva čini mora biti i jeste uvek u duhu i ključu ovih reči Hristovih - rekao je patrijarh Porfirije. 

Podsetimo, protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, u prisustvu patrijarha Porfirija su sve opozicione stranke predvođene Ðukanovićevim DPS-om, brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Iako se ustoličenja mitropolita SPC tradicionalno održavaju u Cetinjskom manastiru, oni su zahtevali da se taj čin izmesti u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore izgrađen poslednjih decenija ili u sedištu SPC u Beogradu.

Takođe, Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno.

- Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju - odgovorio je Joanikije.

Najžešći napad na predsednika SAD posle katastrofe u Kabulu! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA