Najnovije

STOLTENBERG: EU vojska nikad ne može da zameni NATO!

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg u intervju za britanski The Telegaph, čije pisanje je delom preno portal Politiko izjavio je da poziv na fomiranje nove evropske vojske, posle povlačenja iz Avganistana ne sme da naruši komandnu strukturu NATO, niti da preusmeri resurse alijanse.

Jens Stoltenberg. (Foto: nato.int)

„Svaki pokušaj uspostavljanja paralelnih struktura, dupliranje komandne strukture, oslabiće našu zajedničku sposobnost da radimo zajedno, jer sa oskudnim resursima moramo sprečiti dupliranje i preklapanje napora“, rekao je Stoltenberg za The Telegraph.

Naime, kako piše Politiko EU se do kraja ove fodine predložiti strateški dokument koji će se baviti predlogom za formiranje snaga za brzo reagovanje od nekilo hiljada vojnika. Pozivi na formiranje evropske vojske pojačali su se, pošto je SAD odlučila da iz Avganistana povuku svoje snage, a talibani povratili vlast na celom zemljom.

Stoltenberg je u intervjuu rekao da posebni predlozi o takvoj evropskoj vojsci nisu razmatrani u NATO i da on nije video nikakve detalje.

"Pozdravljam dodatne evropske napore u odbrani, ali to nikada ne može zameniti NATO i moramo se pobrinuti da se Evropa i Severna Amerika udruže", rekao je Stoltenberg za list. "Svaki pokušaj slabljenja veze između Severne Amerike i Evrope neće samo oslabiti NATO, već će podeliti Evropu."

Cilj je imati prvi nacrt odbrambenog plana EU do novembra i objaviti konačnu verziju početkom 2022. godine.

Zastrašujuće upozorenje Rusije i Kine šokiralo Zapad! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA