Najnovije

NEBULOZA ZVANIČNOG KIJEVA: Knez Vladimir hteo da uđe u EU u X veku (VIDEO)

Knez Vladimir, koji je krstio Kijevsku Rusiju 988. godine, želeo je da se ona pridruži Evropskoj uniji, objavilo je na Tviteru Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Knez Vladimir (Ilustracija: Tviter printskrin)

„Ukrajina i Evropa su uvek bili prijatelji. Knez Vladimir je 988. godine preobratio Kijevsku Rusiju u hrišćanstvo i odlučio da treba da se pridružimo EU. Danas se zalažemo za ovu ideju i štitimo Evropu od ruske okrutnosti“, piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

U objavi je i snimak ukrajinske stranice United24, koji, između ostalog, govori o Jaroslavu Mudrom, navodno zvanom „tast Evrope“, njegovoj ćerki Ani, koja je bila udata za francuskog kralja Henrija I, i zbog toga su mnogi savremeni monarsi u srodstvu sa samodršcima Kijevske Rusije.

Knez Vladimie, iz dinastije Rjurikoviča, vladao je Kijevskom rusijom u X veku, a Evropska unija je osnovana deset vekova kasnije, tako da on teoretski nije mogao da pridruži svoju zemlju Evropskoj unijo. Možda su autori pod nazivom EU mislili na evropski kontinent, na kojem se Kijevska Rusija svakako nalazila, i savremena Ukrajine se na njemu nalazi, tako da nema potrebe pridruživati se toj široj geografskoj regiji.

U julu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da je ta zemlja jedini legitimni naslednik Kijevske Rusije.

O zatvaranju srpske ambasade u Kijevu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA