Najnovije

POČELO JE! Ukrajinske snage granatirale naselja u Donbasu!

Ukrajinske snage bezbednosti u četvrtak ujutro su dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike.

To su saopštila predstavništva republika u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, piše Sputnjik.

"Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 mm“, prenosi Donjecka novinska agencija.

Kako je naveo predstavnik LNR, „oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno“.

Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 mm, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska.

Predstavništvo LNR je dodalo da teritorija republike u sredu nije granatirana.

Kasnije je načelnik uprave Narodne milicije LNR Jan Leščenko izjavio da se situacija na kontakt liniji u Donbasu značajno pogoršala u poslednja 24 časa.

„U protekla 24 sata situacija na kontakt liniji značajno se pogoršala. Neprijatelj, po direktnom naređenju kijevskog vojno-političkog rukovodstva, pokušava da eskalira sukob... Pozivamo međunarodne posmatrače da zabeleže agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića u Donbasu“, rekao je Leščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA