Najnovije

SPREČEN ARTILJERIJSKI NAPAD NA LNR: Oboren ukrajinski dron (FOTO)

Narodna milicija Luganske Narodne Republike presrela je dron Oružanih snaga Ukrajine, koji je Kijev planirao da upotrebi za korekciju artiljerijske vatre.

LNR (Ilustracija: Narodna milicija LNR)

To je izjavio zvanični predstavnik resora odbrane LNR Ivan Filiponenko.

Ranije je LNR najavio dolazak posada bespilotnih letelica ukrajinskih snaga bezbednosti u Donbas. Letovi borbenih aviona i dronova duž cele linije dodira u Donbasu zabranjeni su sporazumima iz Minska.

"U oblasti ​​naselja Popasnaja (pod kontrolom Kijeva), neprijatelj je lansirao bespilotnu letelicu 'LELEKA-100', sposobnu da prenosi video-slike u realnom vremenu, određujući tačne geografske koordinate, prenoseći ih na kontrolnu tačku vatre i vršeći snimanje ovih informacija", rekao je Filiponenko.


Foto: Narodna milicija LNR

On je pojasnio da je istovremeno Narodna milicija LNR zabeležila napredovanje dežurne artiljerije 24. brigade ukrajinskih snaga bezbednosti na vatrene položaje i spremnost za gađanje minobacačkog voda Oružanih snaga Ukrajine u oblast sela Novoaleksandrovka pod kontrolom Kijeva.

Borci Narodne milicije LNR uspeli su da potisnu signal Oružanih snaga Ukrajine, presretnu dron i prizemlje ga u blizini sela Kalinovo-Borščevatoe.

"Pretnja artiljerijskog udara je neutralizovana", objasnio je Filiponenko. Sada specijalisti Narodne milicije LNR proučavaju podatke i video zapise iz memorije uređaja.

"Treba napomenuti da su ukrajinski militanti slikali fašističke simbole na krilima drona", dodao je Filiponenko.

Od jula 2020. u Donbasu su na snazi dodatne mere kontrole prekida vatre. Oni uključuju zabranu pucanja, ofanzivnih i izviđačkih i sabotažnih operacija, upotrebe aviona i raspoređivanja teškog naoružanja u naseljenim područjima. Samo Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini može da koristi bespilotne letelice u okviru svojih aktivnosti za praćenje poštovanja primirja. Za kršenje režima tišine merama je predviđena disciplinska odgovornost, a uzvratna vatra je dozvoljena samo uz direktnu naredbu komande.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA