Najnovije

TALAS PROTESTA U KRAGUJEVCU: Digli se oružari, prosvetari i radnici ''Zastava kamiona''

Prosvetari traže veće plate, prodavci na buvljaku bune se protiv uvođenja fiskalnih kasa, a radnici „Zastava kamiona” i „Zastava oružja” zahtevaju isplatu zaostalih zarada i povezivanje staža.

Kragujevac (Foto: Jutjub)

Uoči aprilskih izbora, u Kragujevcu je buknula serija protesta. Pobunili su se prosvetni radnici, prodavci na buvljaku, radnici „Zastave”. Prosvetari traže veće plate, prodavci protestuju protiv uvođenja fiskalnih kasa, a radnici „Zastava kamiona” i „Zastava oružja” zahtevaju isplatu zaostalih zarada i povezivanje staža.

Kragujevački nastavnici okupljeni oko Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) stupili su 17. marta u štrajk upozorenja, što podrazumeva skraćenje časova na 30 minuta. Ovakav vid protesta najavljen je i za 21. i za 31. mart. Nastavnici traže da budu uključeni u donošenje zakonskih odredbi i da se broj učenika u odeljenjima limitira na 24 đaka, a zahtevaju i povišicu od 12 odsto.

– Mi smo visokobrazovani, a naše plate su niže od republičkog proseka – navodi LJiljana Miletić, predsednica kragujevačkog ogranka USPRS.

Mimo sindikalnih zahteva, talas nezadovoljstva zapljusnuo je (srednju) Školu učenika u privredi. Zaposleni u ovoj ustanovi tvrde da vlast na silu želi da postavi direktora škole, protežirajući kandidata koji nije dobio većinsku podršku kolektiva.

Ove nedelje su protestovali i prodavci na Šarenoj pijaci – kragujevačkom buvljaku. Negoduju zbog uvođenja evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, u skladu sa zakonom koji stupa na snagu 1. maja.

– Naše mesečne obaveze su oko 40.000 dinara, a tokom pandemija nismo radili šest meseci i prodaja je opala. Sad još hoće da nas nateraju da uvedemo fiskalne kase, da plaćamo knjigovođu – kaže Zoran Rajković, jedan od mnogih radnika uništene „Zastave”, koji je preživeo prodajući robu na Šarenoj pijaci.

Bivši radnici „Zastave kamiona”, nekada velike firme nad kojom je otvoren stečajni postupak, protestovali su u centru grada, blokirajući jedan pešački prelaz. Oni već godinama zahtevaju da im država namiri razliku između zagarantovane i isplaćene zarade koju su primali od 2014. do 2018. godine.

– Ta suma je sad oko 130 miliona dinara, bez kamata i sudskih troškova – objašnjava zastupnik radnika Milojko Popović, najavljujući odlazak za Beograd i protest ispred Narodne skupštine i Ministarstva privrede 31. marta, ukoliko zahtevi do tada ne budu ispunjeni.

Dok bivši radnici „Kamiona” pravdu traže na ulici, u „Zastavi oružje”, jedinom preostalom preduzeću iz nekada jedinstvene grupacije „Zavoda”, komešanja nikako ne prestaju. Većinski sindikat je ukazao na niz problema s kojima se suočavaju fabrika i zaposleni: od nemarnog odnosa države i velikih dugova preduzeća koje čini okosnicu naše vojne industrije, do sve težeg položaja radnika kojima, kako je rečeno u saopštenju, nisu uplaćeni zakonom zagarantovani socijalni doprinosi, za novembar i decembar 2019. i za celu 2020.

– Radnici odlaze u penziju s umanjenjem, zbog čega su podnete i tužbe – navodi Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata u „Zastavi oružje”.

Na birou rada 15.000 nezaposlenih

U jeku protesta u Kragujevcu, u industrijskom „Majnd parku” održan je skup o privrednim potencijalima Srbije koji je organizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. Predstavnici NALED-a i grada govorili su o digitalizaciji, elektronskoj upravi i drugim stvarima koje će ubrzati ekonomski razvoj naše zemlje. Paralelno s ovim skupom, na „Šumadija sajmu” je ponovo organizovan tradicionalni sajam zapošljavanja. U ponudi je bilo 800 radnih mesta. Trenutno, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se više od 15.000 nezaposlenih Kragujevčana.

Čime će Srbija braniti svoju neutralnost, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA