Najnovije

Može li Ukrajina da organizuje Pesmu Evrovizije sledeće godine?

Prema pravilima Pesme Evrovizije, zemlji koja pobedi daje se pravo da sledeće godine organizuje takmičenje. Međutim, to se nije uvek dešavalo.

Pobednici Evrosonga 2022. (Foto: Jutjub)

Poslednji put kada je pobednik odbio da organizuje takmičenje dogodilo se 1980. godine. Izrael je godinu dana ranije pobedio drugi put zaredom i zbog finansijskih problema nije mogao da ponovo organizuje takmičenje. Zbog toga je organizaciju na sebe preuzela Holandija i priredila festival u Hagu.

I ranije su zemlje pobednice navodile slične razloge za odbijanje organizacije, a Monako je čak imao i drugi problem – u toj državi nije postojala dovoljno velika dvorana za festival, pa je Bi-Bi-Si „uskočio“ i organizovao takmičenje u Edinburgu.

Međutim, dosad se nije desilo da pobedi zemlja u kojoj je u toku rat, zbog čega se postavlja pitanje, kako bezbednosti, tako i mogućnosti organizacije ozbiljnog događaja poput Evrosonga.

Iz Evropske radiodifuzne unije, glavnog organizatora takmičenja, nakon ukrajinske pobede saopšteno je da će se sa ukrajinskim emiterom raditi na organizaciji takmičenja.

„Očigledno je da se susrećemo sa jedinstvenim izazovima koji su pred organizacijom takmičenja sledeće godine“, navodi se u saopštenju i dodaje se da su spremni da razgovaraju i sa drugim članovima EBU-a kako bi se na što bolji način organizovala Pesma Evrovizije.

Mediji su i pre sinoćnog finala navodili kako je dogovoreno da se Evrosong održi u Britaniji sledeće godine, što niko nije potvrdio.

Međutim, potvrđeno je da su čelnici gradskih vlasti u Stokholmu još početkom maja ponudili da organizuju takmičenje u slučaju pobede Ukrajine, a sličnu ponudu dala je i Španska radio-televizija (RTVE), ali nisu naveli u kom gradu bi Evrosong bio održan.

Rano je govoriti o organizaciji, a teško je i predvideti dešavanja u narednim mesecima, ali se nadamo da će se sve u vezi sa odabirom mesta održavanja takmičenja obaviti blagovremeno.

O situaciji u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA